Kronprinsessen åpnet Hamsunsenteret

Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Med varme og innsikt i Hamsuns diktning åpnet kronprinsesse Mette Marit Hamsun-senteret på Hamarøy. Se videoer og bildeserie fra åpningen:

DEL

- Jeg håper dette bygget vil bli et reisemål for mange kulturinteresserte i framtiden, sa kronprinsessen i sin åpningstale like etter klokken 17 i ettermiddag.

Striden rundt Hamsun

Hun kom i sin tale også inn på den striden Knut Hamsun har vært sentrum for gjennom både sin diktning og sin politiske holdning.

- Leter man etter et budskap om fred og forsoning er ikke Hamsuns diktning det rette stedet å lete. Og vi blir nok aldri ferdig å diskutere ham og hans diktning. Det er også mange spørsmål rundt Knut Hamsun. Noen av dem vil vi nok få svar på her. Andre spørsmål får vi kanskje aldri svar på, sa kronprinsessen blant annet, før hun foretok den offisielle åpningen.

Spesialdress

Det var de reneste popstjernetilstander da arkitekt Steven Holl ankom Hamsunsenteret før den offisielle åpningen i dag. Selv for en arkitekt med en mengde internasjonale priser i beholdningen, er det ikke dagligdags å bli møtt av 60-70 journalister.

- Dette opplever jeg ikke hjemme i USA, smilte Holl og fikk tatt bilde av seansen.

For anledningen var Holl ikledd sin spesialsydde gule dress. Hans Nagel-dressen etter hovedpersonen i Hamsuns «Mysterier». Bare en av flere bøker som inspirerte arkitekten.

- Jeg er veldig glad. Dette er en stor dag for meg. Hamsunsenteret er mitt viktigste bygg, sa Holl.

Over fire tusen var tilstede under åpningsseremonien.

Les fyldig dekning i onsdagsavisa

Artikkeltags