I går ble Folkets Hus gjort om til en vokalsk lekestue, strippet for mikrofoner og lydanlegg. På den første forestillingen fikk rundt 30 personer oppleve skandinaviske folketoner, blandet med vuggesang og moderne komposisjoner fra Finland.

– Konserten var veldig morsom. Jeg likte at det var en klovn med, sier Eyrun Mølleskaret (8).

De minste likte musikken godt, men verdsatte kanskje de gøyale påfunnene mest.

– Det morsomste var stativet som kjørte, sier Nathaniel Tobiassen (5) og smiler.

Barna styrte

Det begynte i tradisjonell form, med barna på fanget og lite aktivitet i salen. Men det var helt til Belinda Baluba tok fram en snor og knyttet kormedlemmene fast i publikum. Barna smilte bredt og ble utover engasjert i stor grad. Fra klovnekofferten kastet hun ut små kjæledyr til barna og lot dem være dirigenter.

– Bææ, bææ, mjauu, mjauu, voff, voff, synges det ut i fra kjæledyret som holdes opp. Selv om klovnen likte å plage koret, var hun stille slik at sangen ikke ble ødelagt.

Tror barna trenger det

Barnelatteren runget høyt i lokalet da Belinda Baluba blåste såpebobler og barna skulle fange disse. Dirigent Anna Jelstad tror ungene trenger slike arrangement.

– Det meste av slike konserter blir laget for voksne, og der blir gjerne barna hysjet på. Her slipper vi dem til og lar dem høre på noe annet enn Justin Bieber, som kun er et tastetrykk unna i vår digitale hverdag, forteller Jelstad.

De fikk inspirasjon til forestillingen under en Oslo-tur, og nå satser det ett år gamle ensemblet på en gjentakelse av konseptet rundt juletider i år.

– Favorittsangen min er «Butterfly» som de sang isted, sier Herborg Elisabeth Jelstad (9). – Det er min også, utbryter søsteren kjapt.

Skapte stemning

Vokalensemble AjVe vekslet fra Bach til Grieg, innom folketoner og over på spøkefulle påfunn med Belinda Baluba. Det var ikke bare Nathaniel Tobiassen (5) som ble fascinert over notestativet som plutselig stakk av. Uten forvarsel spant det avgårde, til stor begeistring og hakeslepp hos de minste. Løsningen ble at barna fikk komme ut på gulvet og hjelpe Belinda Baluba med å fange luringen. Noen av guttene syntes dette var stor stas og viste fram musklene sine til publikum etter innsatsen sin. Til stor applaus fra sal og vokalgruppa.