Gå til sidens hovedinnhold

Klokkene kimer i Bodin

Artikkelen er over 15 år gammel

Nå kan klokkene kime i Bodin kirke igjen! I går ble den nye, 400 kilo tunge kirkeklokka heist opp i tårnet.

– Kjempeflott å få ei ny stor klokke på plass igjen, den har vært savnet. Det er stort å få være med på dette! sier leder av menighetsrådet i Bodin, Karianne Meløysund Pleym.

Det er gått tre år siden det ble oppdaget en sprekk i den gamle klokka, som ble laget i 1879. Siden sprekken ble oppdaget i den store klokka, har bare den lille blitt brukt.

– Det har vært litt puslete, og vi har savnet ei skikkelig stor-klokke, forteller konsulent Petter Estensen i Bodø kirkelige fellesråd.

I fjor vår ble det startet en innsamlingsaksjon for å få på plass en ny stor-klokke i den ærverdige kirken.

Gaver. – Menighetsrådet fikk temmelig raskt inn gaver på tilsammen 40.000 kroner. I tillegg ga Gunvald Johansen AS 150.000 kroner. Vi er hjertelig takknemlig for alle bidragene, forteller Petter Estensen.

Det er Bodø kirkelige fellesråd som har betalt resten av klokken, som kommer på totalt 300.000 kroner.

– Nå har vi fått et topp moderne, hel-automatisk ringe-anlegg, forteller Estensen.

Toneprøve. Klokken er laget av Olsen Naven klokkestøperi i Tønsberg, landets eneste klokkestøperi.

– Vi har vært her tidligere og tatt toneprøver av den gamle klokka, og prøvd å få den nye klokka til å høres mest mulig lik ut den forrige, forteller Ole Christian Olsen Nauen, fra klokkestøperiet. Han forteller at etter at klokka ble støpt, ble den stemt ved å dreie vekk metall på innsiden av klokken.

Utseendet på klokken har vært diskutert i menighetsrådet, og består av to hovedelementer. Det ene er ei tegning som somboliserer tro, håp og kjærlighet. Det andre er et vers av salmen "Kling no, klokka" av Elias Blix: "Tona om frelsa! Kalla og helsa, kalla og helsa med fred Guds born".

Etter planen! Klokken ble løftet på plass ved hjelp fra Nordlandskrana AS, som sammen med montørene fra klokkestøperiet, klarte å få klokken manøvrert inn gjennom vinduet i kirketårnet. Det var mindre enn en centimeters klaring, men det gikk uten problemer.

– Imponerende utført, og helt etter planen, slår Petter Estensen fast.

I dag skal klokken ferdigmonteres og prøvekjøres, men når den offisielt skal tas i bruk første gang, er ikke avklart ennå.