Klart for orgelfestival

Domkantor Øystein Jæger er inne i sitt andre år som kunstnerisk leder for Bodø Internasjonale Orgelfestival. Han lover en rekke store internasjonale navn, pluss en del lokale godbiter. Festivalen starter mandag 25. da Jæger har orgelkonsert i Rønvik kirke.

Domkantor Øystein Jæger er inne i sitt andre år som kunstnerisk leder for Bodø Internasjonale Orgelfestival. Han lover en rekke store internasjonale navn, pluss en del lokale godbiter. Festivalen starter mandag 25. da Jæger har orgelkonsert i Rønvik kirke. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Mandag går startskuddet for den 10. utgaven av Bodø Internasjonale Orgelfestival. Kunstnerisk leder Øystein Jæger gleder seg.

DEL

– Dette blir min sjette festival, og den andre der jeg er kunstnerisk leder. En jobb jeg deler med Gro Bergrabb.

– På tross av små budsjetter har vi satt sammen et svært godt program med flere internasjonale navn i sin sjanger, sier Jæger.

Relativt kjent

Orgelfestivalen feirer ti år til neste år, og er blitt relativt kjent.

– Vi er godt kjent i Sverige og Norge, og det merker vi på de tilreisende deltakere, artister og de som er med på seminarer. Og år etter år kommer det musikere fra andre land. De fleste opererer i en sjanger som nok er for spesielt interesserte, men Jæger mener at det skal være mulig å finne uttrykk for andre enn dem som er elskere av orgelmusikk.

Lokal helt

Selv vil Jæger trekke fram Bjørn Andor Drage.

– Vi er veldig stolte over å ha Bjørn Andor i Bodø. Han reiser mye rundt og har spesielt markert seg i Tyskland. – Han er på et høyt internasjonalt nivå, og det er artig at han engasjerer seg slik for festivalen. Han kan nemlig spille hvor ha vil i Europa, sier Jæger. Drage har da også åpningskonserten tirsdag i Rønvik kirke sammen med MiNensemblet, der også Fridthjov Anderssen skal markeres.

Penger og administrasjon

Orgelfestivalen sliter med et gammelt underskudd, og må husholdere meget stramt.

– Jeg og Gro er takknemlige for at vår arbeidsgiver gir oss anledning til være med som en del av jobben vår. I tillegg har festivalen fått en daglig leder i halv stilling, noe som har lettet arbeidet for den kunstneriske ledelsen. I dag har Ingeborg Overvoll jobben som hun overtok etter Kristian Krokslett.

Stumfilm og orgel

– Hva gleder du deg mest til å se og høre?

– Jeg er veldig spent på kino/orgelforestillingen på Sinus torsdag 28. Det er en årlig foreteelse der vi inviterer en musiker til å sette musikk til en stumfilm. I år har festivalen hentet jazzmusikeren og hammondorgelvirtuosen Steinar Sønk Nickelsen, og han skal også ha intimkonsert i Store Studio med blant andre Tore Johansen. – Stumfilmimprovisasjonen er like spennende hvert år, og noe jeg gleder meg stort til. I år skal Nickelsen sette lyd og spenning til «Dr. Caligaris kabinett», avslutter domkantor Øystein Jæger.

Artikkeltags