Gå til sidens hovedinnhold

Klar for årets Olsok

Artikkelen er over 17 år gammel

Godværet har omsider forvillet seg til Nordland. Kulturleder Johnny S. Johansen i Gildeskål håper det varer i minst ni dager til.

Johansen har nemlig en aldri så liten sommerfestival å avvikle. Sammen med de andre i arrangørstaben har han jobbet natt og dag i lengre tid for å bli klar til Olsok 2004.

Nå er det opp til folket å avgjøre om årets utgave skal bli en suksess.

Folkelig program. Og nettopp folk flest er det Johansen og de andre i Olsok-komiteen har tenkt på når de har booket artister. Det bærer programmet tydelig preg av.

Mannlige, norskspråklige visesangere blir det mange av – Odd Nordstoga kommer, det samme gjør Halvdan Sivertsen, Ola Bremnes og Terje Nilsen. I tillegg debuterer den lokale sangskriveren Arild Sandberg med eget band og egenkomponerte sanger på ungdomshuset på Inndyr.

– Vi har valgt artister med det for øye at vi skal ha en bred appell. Programmet er utpreget folkelig og kjemisk fritt for jazz. Men vi har også ryddet plass til innslag av samtidskunst, og da tenker jeg spesielt på kunstnerne fra «Sørfinnset skole» og Tor Waageng og hans utstilling. Sistnevnte er en nyskapende billedkunstner som har spesialisert seg på digital bearbeiding av fotografier, forteller Olsok-generalen til Avisa Nordland.

Nordstoga utsolgt. Men med sommerfestivaler på hvert et nes er det hard kamp om publikum. Hvordan skal Johansen og kompani klare å få budsjettet til å gå i balanse?

– Olsok er kulturarbeid, ikke en kommersiell festival, og vi har budsjettert med et lite underskudd. Men billettsalget lover bra, forteller kulturlederen.

Kirkekonserten med visesangkometen Odd Nordstoga er allerede utsolgt. Her blir det lagt ut et lite antall billetter i døra i forkant av konsertstart. Også Halvdan Sivertsen er en populær mann i Gildeskål, men arrangørene har fortsatt billetter igjen til hans konsert.

Spiller inne. Olsok-komiteen tar ikke noen sjanser i forhold til sommerværet. Alle større konserter holdes innendørs, slik at grisen slipper å stå og hyle ute i regnværet når Odd Nordstoga entrer Gildeskål hovedkirke.

– Hva gleder kulturlederen seg mest til under årets Olsok?

– Jeg er mest stolt av å presentere «den nye vinen». Her tenker jeg på barn og unge som har utgangspunkt i kulturskolen, og som skal opptre på ulike arrangementer. I tillegg gleder jeg meg til å høre Arild Sandberg, som er førstemann ut i nyskapningen «Olsok-debuten».

Men uten mat og drikke duger konsertgjengere ikke. Derfor har de kulturelle ildsjelene i kommunen sør for Bodø også ryddet plass til kulinariske opplevelser på Gildeskål kirkested søndag, torsdag og fredag. Da står både lokal lefse og mat fra langt mer eksotiske himmelstrøk på menyen.