Klamret seg til kunsten

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Stamsundværingene har talt. Selv om performance-kunstnerne fra Baktruppen ville kaste kunstverket til 200.000 kr på havet, blir den stående.

DEL

Det var med dramatikk kunstner Trine Falch leste opp folkets dom. Og imens lenket både barn og voksne seg til den snodige figuren og trykket den til sitt bryst.

– Det var 300 personer som avga sin stemme. Av disse stemte 95 prosent for at skulpturen ikke skal kastes på havet. Det er for mange hjemmesittere og valget bør kjennes ugyldig, hevdet Falch til øredøvende buing fra de frammøtte. I tillegg kunne prosjektlederen fortelle at Baktruppen, som står bak treskulpturen, ikke har for vane å høre på mindretallet.

Den er tøff. $SUBT_OFF$– Men kunstnerne som har engasjert seg i Stamsund ga etter for folkets røst. Figuren som mest ligner en afrikansk stammehøvding med tropehjelp, skal få stå. Daglig leder på skipsekspedisjonen, Jan Harald Klingan, fikk oppdraget å kjøre statuen fra Dampskipskaia til Rokkvika nedenfor Stamsund Lofoten Hotell der den skal stå og speide ut over skjærgården i fiskeværet og Vestfjorden.

– Jeg synes skulpturen er tøff. Dette er en helt riktig avgjørelse, sa trucksjåføren som ikke er spesielt kunstinteressert. Det ukjente og kunstneriske har likevel en iboende evne til å leve videre i fiskeværet - kunstinteresse eller ei.

Navneforslag var det også rikelig av under avstemningen. Noen hadde foreslått å gi den navnet Jævla stamsundværing dersom den ble stående.

– I tillegg var den noen utenbygds folk som foreslo å kalle den Jævla stamsundværing for så å kaste den på havet, sa Trine Falch.

256.000 kroner. $SUBT_OFF$Navnevalget falt til slutt på Turisten og er nok mer dekkende utseendet tatt i betraktning.

– Er dette egentlig ironisering over Skulpturlandskap Nordland?

– Ikke ironisering, men kunst er veldig mye "God dag mann økseskaft" Vi ville vise hva som skjer når folk får avgjøre, hevdet Trine Falch i gruppen som har engasjert seg sterkt i lokalsamfunnet.

I tillegg til Baktruppens Stamsund-prosjekt på 200.000, kostet det 56.000 kroner å få Seløy Undervannsservice til Stamsund med lekter og kran for å løfte skulpturen på havet. Og som i historien om "Gudrun Gisladottir" måtte selskapet også denne gang ta kveld med uforrettet sak.

Folkets røst ga Stamsund ny skulptur.

Artikkeltags