– Vår generasjon kan ikke tilgi Hamsuns svik. Han var en nazist, da hjelper det ikke at han skrev gode bøker. Skal de kalle noe opp etter ham, får de vente til vår generasjon er borte.

Det er bitre ord som faller rundt bordet når medlemmene i Krigshistorisk Gruppe Bodø samles. De mener det blir en skandale dersom kulturkvartalene i Bodø blir døpt Knut Hamsuns plass.

Vonde minner. – Her i Norge har vi opp gjennom årene sagt at vi må tilgi og glemme det som skjedde under krigen. Men det kan vi ikke. Det er ikke så enkelt å slette vonde minner, mener KGB-karene. Selv er de fornøyd med å være i aktivitet, og være i stand til å møtes til dugnad to dager i uken i den gamle brannstasjonen i østbyen – der de har bygget opp et krigsminnemuseum.

– Vi leste bøker av Hamsun på skola. Men etter krigen var det takk og farvel til ham, sier Dag Thue Berg. Han er 82 år og husker at folk var rystet over Hamsuns nazisympatier under krigen.

– Unge mennesker i dag har ikke helt klart for seg hvor ille nazistene oppførte seg, mener karene.

De sier mange så ned på Hamsun, og sendte bøker i retur til ham.

– Vi hadde jo et par andre meget aktive nazister her i byen som ble arrestert etter krigen. Kan vi oppleve at også de får plasser oppkalt etter seg, undrer de.

Ble rasende. Terje Tangen sier han rett og slett ble rasende da så oppslaget i Avisa Nordland i går morges.

– Jeg tenkte dette må vi gjøre noe med. Bodø bør slett ikke ha noen Knut Hamsun plass.

KGB-karene mener likevel det er sunt at alle syn kommer fram.

– Klart folk må få si sin mening. Men for oss som husker krigen er dette spesielt sårt. De kan kalle noe opp etter Hamsun når vi er i grava, mener de.

En etternøler på KGB-treffet, Egil Johnson, trer imidlertid inn i diskusjonen med helt motsatt syn.

– Kona mi sa i morrest da hun så avisoppslaget at dette var et dårlig forslag. Men det synes ikke jeg. Jeg gir katten i Hamsuns politiske mening, at han vrøvlet litt under krigen. Han var en god forfatter, som hadde sterk tilknytning til Bodø og Hamarøy, mener Johnson.

Uenige. Resten av gjengen er langt fra enige, og truer med å forvise Johnson til vaffelsteking på kjøkkenet.

De respekterer imidlertid meningen til den eldste i flokken.

– Det er sikkert mange meninger i denne saken. Bra at ordfører Odd-Tore Fygle ikke tok noe standpunkt i gårdagens avis, før han har hørt folkemeningen, mener Dag Thue Berg.

Les også: Dette kan bli Hamsuns plass