Johan Brun i havgapet

Denne ueren oppdaget Johan Brun på et knippe med fisk. ? Den spurte liksom "Kan du hjelpe meg?", men det kunne jeg dessverre ikke, sier          Brun. Gjennom sitt bilde har han likevel gitt fisken et slags evig liv.
Alle bilder: Øyvind A. Olsen

Denne ueren oppdaget Johan Brun på et knippe med fisk. ? Den spurte liksom "Kan du hjelpe meg?", men det kunne jeg dessverre ikke, sier Brun. Gjennom sitt bilde har han likevel gitt fisken et slags evig liv. Alle bilder: Øyvind A. Olsen

Artikkelen er over 11 år gammel

– Det er fantastisk å bli eldre. Ingen forventer noe mer av deg, spøker den legendariske fotografen Johan Brun, snart 85.

DEL

Nå er han aktuell med utstillingen "Under åpen himmel 2007" på Buneset utenfor galleribygda Tranøy i Hamarøy. Utstillingen består av et 40-talls bilder, de aller fleste tatt på Tranøy.

Kjendis

Høy alder eller ikke, det er alltid store forventninger når Brun stiller ut. Han er den kanskje mest navngjetne pressefotografen i Norge gjennom tidene, helt fra han i 1951 med blitz "felte" Hjalmar "Hjallis" Andersen under skøyte-EM på Bislett. Mange år i Dagbladet bekreftet hans renommé som en fotograf av de sjeldne.

– Jeg startet opp i en tid da pressefotografer begynte å bli noe verd. Jeg var kanskje kjendis før ordet ble oppfunnet. Der og da var det viktig. I en jobb som min har det betydning å bli et begrep, konstaterer han.

Selv om Johan Brun fortsatt er et begrep, er han ikke for stor til å stille ut på Tranøy, et sted han etter hvert har blitt svært glad i.

– Jeg blir like smigret hver gang jeg blir spurt om å stille ut. Jeg er til salgs for knapper og glansbilder. Det kan du godt skrive, smiler han.

Favoritten

Johan Brun selv er spesielt fornøyd med bildet "Blåne over Vestfjorden", tatt fra Tranøy en vinterdag.

– Det er kanskje mitt beste bilde. Det er nok blitt like viktig for meg som "Rondane" var for Harald Solberg, sier han og trekker med det en forsiktig parallell til det som av mange regnes som Norges nasjonalmaleri.

Brun synes han med sitt bilde har klart å formidle noe av den mystikken som er så særpreget for landsdelen. Bildet har også vært vist på en større utstilling på Norsk Folkemuseum.

– Jeg var der ofte selv for å prate med folk. En eldre dame kom tilbake dag etter dag for å studere Blåne-bildet. Det var tydelig at det traff noe i henne. For meg som fotograf er dette den største komplimenten jeg kan få, sier 84-åringen takknemlig.

Mange av bildene som stilles ut på Buneset er tatt om vinteren.

– Jeg er veldig opptatt av å fange lyset som er her da. Jeg håper bildene bidrar til å vise hvor flott og eksklusivt det er her om vinteren. Det var like oppunder jul et år at jeg tok Blåne-bildet, forteller han mens han guider Avisa Nordland gjennom utstillingen.

Ny inspirasjon

Etter at Johan Brun i 1989 sluttet i Dagbladet gikk han kurs hos en annen kjent fotograf, Morten Krogvold.

– Krogvoll ryddet opp i mitt bildesyn som gikk ut på at det var viktig å få med seg alt i et bilde. Der lærte jeg at alt som ikke er til nytte for et bilde, er til skade for det. Det medførte en radikal forenkling av bildene mine.

Ny inspirasjon har også digital fotografering blitt for Johan Brun. I dag tar han alle bildene digitalt.

– Det gir meg en slag frihet uten at jeg dermed skal påberope meg å være kunstner. Jeg er veldig glad i det digitale, men å gå over til digital fotografering i min alder er krevende. Jeg lærer sent og glemmer fort, hevder Johan Brun.

Sine fotokunster har han i alle fall ikke glemt. Det viser utstillingen på Tranøy.

Artikkeltags