Oppveksten i Valnesfjord er en god ballast når Frida Børli Solaker (21) skal ut på catwalken for alvor.

Og faktisk var det enklere å komme ut av skapet hjemme på bygda enn i Bodø fire mil unna.

Hver mandag fram til desember kan du se 21-åringen fra Valnesfjord i programmet Top Model på TV3.

Her konkurrerer Frida mot 13 andre norske jenter i realityshowet som har gått sin seiersgang over hele verden. I den norske versjonen, som spilles inn i Los Angeles er Frida en litt annerledes modellspire.

Litt flaut

- Ja, jeg er sikker på meg selv og har et konfident selvbilde. Men jeg tok bildene selv da jeg skulle melde meg på. Syntes det var litt flaut å be noen ta bildene, sier Frida Børli Solaker.

Top Model hadde TV-premiere sist mandag. Frida er fornøyd selv om det var litt rart å se seg selv på tv.

- Seerne vil nok få se meg slik jeg er, sier Frida som allerede har avslørt at hun liker jenter - ikke gutter.

- Jeg kom ut av skapet som 17-åring. det gikk ganske greit i Valnesfjord selv om folk vet ting før de egentlig skal. Det er en liten plass, vet du, sier 21-åringen som blir et forbilde for mange norske ungdommer i ukene framover.

- Det er jeg forberedt på, og jeg tror jeg kan være et godt forbilde, sier Frida som gikk fra rød løper til fjøs og traktor på to dager.

Frida om oppveksten i Valnesfjord:

- En kjempefin plass å vokse opp på. Trygt og jordnært. Her er det mye støtte i nærmiljøet. Ei flott bygd.

Frida om familien:

- Jeg har en fin og forståelsesfull familie som støtter meg i mine valg. I dette prosjektet møtte jeg ikke veldig mye støtte hjemmefra, verken fra mor eller far i starten, men mamma har i ettertid forstått mer om konseptet og at dette er et karrierevalg fra min side.

21-åringen fra Valnesfjord har bodd tre år i Bodø og en periode i Trondheim. Hun gikk ett semester på journalistutdanninga før hun hoppet av til fordel for modellyrket.

Kontrastene er enorme, men det er ikke alltid så mye bedre å være litt annerledes i en større by.

Frida om det å være lesbisk:

- Det var verre i Bodø enn i Valnesfjord. Ute på byen kunne jeg møte menn som ville sjekke meg opp. Da jeg ga beskjed om min legning, skjedde det mye rart. Som for eksempel da en type skulle overbevise meg om at jeg hadde misforstått meg selv og valgt feil. Slikt blir jo bare tull.

Frida om hest:

- Min store hobby i oppveksten. Hestene har lært meg å ha kontroll. Hest er et fantastisk dyr man lærer mye respekt av.

Frida om snus:

- Jeg er vel avhengig. Ikke det verste man kan bruke, selv ikke i modellbransjen. Men hadde jeg fått valget mellom modellyrket og snusen, ville jeg sluttet på dagen. Uansett trapper jeg ned nå.

Frida om framtiden:

- Jeg har fått en fot innenfor modellyrket og det er dette jeg ønsker å satse på. Dette er min sjanse. Jeg blir hjemme noen måneder nå. Til programmet er ferdig på tv. Så reiser jeg ut i verden.

Journalistdrømmen er lagt på is inntil videre.

- Kan vel hende jeg kommer tilbake til det. Føler jeg ikke har det travelt. Muligens kan jeg jobbe med moter og modeller som journalist, sier Frida.

Ble en gjeng

Hun forteller at modellivet i LA ikke var veldig avskrekkende.

- Nei, vi hadde en flink modellmamma og gode folk rundt oss hele tiden. Folkene som var bak kamera var helt fantastiske. Vi ble en godt sammensveiset gjeng, sier Frida Børli Solaker fra trappa hjemme på gården i Valnesfjord.