Jack Berntsen ble født 14. oktober 1940 i Kjøpsvik, og har i hele sitt voksne liv vært en markant skikkelse innen musikklivet - både i Nordland og på landsbasis.

Viseklubb

Han har gitt ut en rekke plater og visebøker, og er kanskje mest kjent for protestvisen "Kor e hammaren, Edvard", som han ga ut i 1972.

Men Berntsen var også mannen bak viseklubben Lovisa i Svolvær - der han har bodd storparten av sitt voksne liv - og initiativtaker til visefestivalen Troilltampen, som ble arrangert en rekke ganger både på Hamarøy, i Tysfjord og i Lofoten. Han var også kjent som aktivist og deltok aktivt i kampen mot oljeutvinning i Lofoten.

På 65-årsdagen ble visekjempen hedret med skulptur i hjembyen og i 1981 fikk han Nordland Fylkeskulturpris.

Flere priser

I 1985 ble han hedret med Prøysenprisen i 1985, og i fjor ble han hyllet av 500 mennesker og en rekke kjente kunstnere i Hamarøyhallen.

Der deltok blant annet Herbjørg Wassmo, som omtalte Berntsen på denne måten:

– Hans innsats har foregått over så mange år. Flere generasjoner har nytt godt av hans sjenerøsitet, pågangsmot og uforferdethet. Hans innsats har også vært av stor betydning for det nordnorske språket. Han bidro til at nordnorsk språk ble stuerent, til og med i NRK, sa Wassmo om visepioneren.

I anledning 70-årsdagen i neste uke og feiringen av denne hadde Berntsen planer om å gi ut en ny barnebok.