Gå til sidens hovedinnhold

– Ja, vi elsker lutefisk

Artikkelen er over 14 år gammel

- Ingen jul uten julefisk.

Lutefiskelskere gir byens restauranter nok å henge fingrene i.

– For oss blir det rett og slett ingen jul uten. Lutefisk er en viktig del av førjulstida vår, forteller de ni lutefiskelskerne fra Nordlandsbankens faste lunsjbord.

For sjette år på rad har gjengen tatt turen til Blix for å komme i den rette julestemningen, ved hjelp av lutet fisk med bacon, sennep, erterstuing, og noko attåt. Iført forklær fra Norsk Kongelig Lutefisklag, er de er allerede i gang med kveldens andre runde.

– Dette har blitt en så viktig tradisjon at folk må ha gyldig grunn for ikke å møte opp. Lutefiskgildet er godt for sjelen, det gir oss en viktig pause fra julestresset, sier Inger Merete Hunstad.

To tonn.

Ting tyder på at det ikke bare er lunsjgjengen fra Nordlandsbanken som setter pris på lutefisk. På Blix er to tonn av den bejublede retten blitt servert til sultne bodøværinger.

– Lutefisken vår er absolutt det mest populære om dagen. Det går i ett, lutefisk synes å være en viktig ingrediens i julen for mange, sier servitør Applonia Rose Pereira. Det samme mener Astrid Jørgensen, daglig leder på Da Carlo.

– Hvert år går det enorme mengder lutefisk hos oss, men i år har vi faktisk begynt å se en endring. Hittil har vi nemlig solgt nesten like mye tørrfisk som lutefisk. Kanskje det blir en ny trend, sier Jørgensen.

Aldri smakt.

Også på Naustet merkes lutefisksulten. Ifølge Kristin Johansen har pågangen vært vanvittig. Da Avisa Nordland stakk innom var det derimot julekveita som var mest populær. Lisbeth Aalstad har lagt turen innom fiskerestauranten sammen med sine kolleger på Folkeuniversitetet. Hun foretrekker julekveita framfor lutefisk.

– Jeg har faktisk aldri smakt lutefisk. Det har vært mitt nyttårsforsett de siste fire årene, men det ser ikke ut som jeg klarer det i år heller. Det er noe med lukten og konsistensen som gjør at jeg vegrer meg for å smake. Men jeg må innrømme at jeg som halvt hamarøyværing og halvt steigenværing, synes det er litt pinlig. Jeg får forsøke igjen neste år, sier Aalstad.

Høyt trykk.

På kjøkkenet på Svengårds er det i likhet med de andre av byens restauranter, travle dager. Martin Lien forteller at lutefisk er et av de mest populære valgene på menyen. Også her har de foreløpig solgt to tonn, og tallet stiger dag for dag.

– Det har blitt en del tallerkener med lutefisk, ja. Etterspørselen er stor, både fra bedrifter og privatpersoner. Vi regner med at trykket vil holde seg hele jula gjennom, sier Lien.

– Spiser du lutefisk selv?

– Det er ikke førstevalget når det kommer til julemat. Men lutefisk er godt, det. I det rette selskap, vel å merke.