Ildsjel bak litteratur-festival og nybakt forfatter

Ronald Nystad Rusaanes er mannen bak litteraturfestivalen Det Vilde Ord, og litteraturviter med hovedfag på Hamsuns vandrertrilogi. Han har samlet en rekke av landets mest kjente forfattere til en fem dager lang bokfest i Bodø.

Ronald Nystad Rusaanes er mannen bak litteraturfestivalen Det Vilde Ord, og litteraturviter med hovedfag på Hamsuns vandrertrilogi. Han har samlet en rekke av landets mest kjente forfattere til en fem dager lang bokfest i Bodø. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Ronald Nystad Rusaanes er styreleder i litteraturfestivalen Det Vilde Ord som starter onsdag. Dagen etter debuterer han som forfatter.

Boka «Nirvanas bulder – Knut Hamsun og Orienten» har Rusaanes holdt på med i en eller annen form siden 1997.

- Jeg har vel egentlig skrevet den flere ganger, sier han.

Lang ferd

I 2001 skrev han hovedfagsoppgave på Hamsuns vandrertrilogi, og har også gjort en doktorgradsversjon på 350 sider. Han har vært løselig i kontakt med UiN for å gjøre et prosjekt. Det ligger der som «en opsjon» som han sier, og innrømmer at dette har tatt tid.

- Helt sykt. Altfor lenge, ler Rusaanes. Sammen med sin partner Kari Nystad Rusaanes besøkte han i helgen Litteraturfestivalen på Lillehammer for å suge inntrykk.

– Deretter går turen til trykkeriet, og så skal griller av «Nirvanas bulder» på Det Vilde Ord; Dagbladjournalist, Fredrik Wandrup, få et eks før han kommer til Bodø og boklanseringen.

Spennende tider.

Da Rusaanes fortalte om sine planer sa Wandrup; – det skal bli spennende å se hva du har fått til. – Det synes jeg og. Og han har grunn til å være spent. Han skrev fast for Morgenbladet i seks år, hvor han nettopp anmeldte slike bøker. Og slaktet noen.

- Jeg legger hodet på blokka, og det gleder jeg meg til. Jeg håper det sitter en hevngjerrig professor et sted. Langsint og isolert i eget univers.

Rusaanes er litteraturviter, og skeptisk til faget.

- Teorien blir gjerne større enn objektet. Den best kjente Hamsunstudie er Atle Kittangs, hvor alskens freudianske teorier «stemmer» overens slik at Hamsuns litterære helter framstår som desillusjonerte på livet.

- Er de det?

- Nja. Jeg finner dem vel heller mer begeistret på impulser og «gale streker» enn desillusjonert. Alle løfter seg opp etter å ha blitt knuget. De er mer på oppdrift enn «neddrift».

Orienten og vandreren.

- Hva vil du egentlig med boka?

- Jeg vil ta folk med på en reise som viser hvor viktig Orienten var for skandinavisk kunstliv i perioden 1890–1914. Munch, Strindberg, Grieg og danske Johannes V. Jensen var alle på sin måte inspirert av sine forestillinger av Østens mystikk, religion og kvinner.

- Hvor passer Hamsun inn?

- Vandrertrilogien handler om å trekke seg tilbake til naturen. Hamsun var lei av det feterte forfatterlivet, og iscenesetter seg litterært som vandreren Knut Pedersen. Etterpå kjøpte han seg gård og dro til Hamarøy.

- Det gikk jo ikke noe særlig?

- Nei, Han var mest en skrivebordsteoretiker av en bonde og sjelden hjemme, som mange andre mannfolk i Nordland på den tiden. De var enten på fiske, på anlegg eller så hadde de reist, eller rømt, til USA og Canada.

- Det var ungene og kvinnfolkene som fikk markens grøde opp av jorda. Og derav jordbrukets lave status.I Nirvana. I den siste boka av vandrertrilogien, «Den siste Glæde» som ble skrevet ferdig i Junkerdalen, beskrives en mental renselse gjennom et «makalaust» tordenvær.

Rusaanes har planer om å utgi en barnebok i samarbeid med maler og tegner Bjørnar Meisler.

Stormen.

Han vil ta Det Vilde Ord inn i en annen storm, Bodøs egen «Stormen».

- Bodø får landets første litteraturhus som etableres i eget bibliotek. Jeg legger ikke skjul på at festivalen håper på en framtid der, og at jeg kan bidra med noe.

- Det finnes masse folk som skriver her i Saltenlandets region, og vi har et historisk litterært landskap jeg er stolt over å være en del av, sier ildsjelen bak Bodøs litteraturfestival Det Vilde Ord.

Artikkeltags