Gå til sidens hovedinnhold

–Ikke rikere språk i nord

Artikkelen er over 16 år gammel

Det nordnorske språket er ikke rikere enn spåket i andre landsdeler. Det sier direktør i Norsk språkråd, Sylfest Lomheim.

– Å si at det nordnorske språket er rikere enn språket i andre landsdeler er like idiotisk som å si at tysk er et rikere språk enn norsk, sier Lomheim.

– Men det kan være stor forskjell mellom enkelte individer, legger han til.

Bånd til Vestlandet. Hva temperament angår er nordnorsk beslektet med språket som snakkes på Vestlandet.

– Østnorsk og trønsk hører til samme språkgren, både når det gjelder setningsmelodi og intonasjon. Likedan henger vestlandsk og nordnorsk sammen. Mens østlendinger og trøndere går opp i slutten av setningene, går vestlendinger og nordlendinger ned. Noe som også er vanlig i resten av Europa. Engelskmenn har for eksempel ofte vanskelig for å skjønne østlendinger, fordi det høres ut som om de stiller spørsmål i hver setning, forklarer Lomheim.

– Ellers er det mer opp og ned i toneskala i vest og nord, og mindre svingninger i øst. Der er språket mer flatt.

Men rikere på ord og uttrykk er vi altså ikke i nord.

Naturlig. Å tviholde på gamle ord og uttrykk for å hindre at de går tapt, er heller ikke noe poeng i seg selv, sier Lomheim.

– De som mener det er galt at ord forsvinner, har et problem. Det blir det samme som å ønske at jorda er flat. At ord og uttrykk forsvinner samtidig som nye kommer til er en grunnleggende del av språkets vesen og har alltid vært det, forklarer han.

Likevel er det ingen grunn til å forkaste gode ord fordi de er gamle.

– Alle bør se det som sin oppgave å ta vare på gode ord så lenge det er mulig. Da får man flere å velge mellom, og et rikere språk. Hvert individ bør ha et så rikt språk som mulig. Men i det lange perspektiv, som er over individnivå, kommer det alltid til å være slik at ord dør mens nye kommer til, sier Lomheim.

– De som mener det er galt at ord forsvinner, har et problem.Sylfest Lomheim, direktør i Norsk språkråd