Du trenger ikke teste det ut, du kan heller lese om de katastrofale følgene i Kjetil Strands bok!

– Svaret er at det kommer skum over hele gulvet! Det var jo også nytt for meg å oppdage at vaskemaskinen ikke var tett, heller. Og ikke blir koppene særlig rene heller. Kjøkkengulvet derimot, det blir skinnende rent, forteller Kjetil Strand (39) fra Bodø.

Da han på en fest fortalte om zalo-tabben, fikk han høre at det var flere som hadde gjort det samme. Og at det var andre dumme ting som var blitt prøvd ut, og som strengt tatt bare burde bli utført en eneste gang.

– Hele festen dreide seg etter hvert om dette temaet. De fleste hadde en historie å fortelle, og det var da tanken slo meg på at dette "pioner-arbeidet" kunne jeg kanskje skrive en bok om, forteller han.

Advarsel. Og forlaget Damm tente på ideen, og nå foreligger Strands historier mellom to stive permer. Den har fått tittelen "Bare en gang", og trykkes med advarselen "Ikke prøv dette hjemme" på forsiden. Boken er ventet å komme i salg i løpet av ei ukes tid, og Strand håper selvsagt at den blir å finne under mange juletrær.

– Det er jo ikke bare for å muntre opp folk jeg har laget denne boka. Det er jo faktisk en god del folkeopplysning i denne boka. Den skal være til nytte også, sier Strand.

Han fikk endel publisitet omkring boka mens han jobbet med den, og har derfor fått inn mange utrolige historier.

– Jeg fikk et luksus-problem, og kunne velge ut de beste historiene. Nå har jeg så mye ubrukt materiale liggende, at jeg faktisk vurderer å komme med enda en bok, forteller Strand, som til daglig er kreativ leder i reklamebyrået BrightID i Bodø.

Link til Bareengang.no.

Selvironi. Han merket seg at de fleste av de innsendte historiene skriver seg tilbake til 80-tallet.

– Kanskje er det slik at det må ta noen år før folk begynner å se det humoristiske i tabbene sine, og tør fortelle om dem. Uansett, det er mange hærlig selvinroniske folk rundt i landet, forteller Strand.

Boken er en blanding av korte og lengre historier, og noen korte velmenende råd.

– I boken din står blant annet at du aldri skal poppe popcorn i Flott matfett. Hva er det som skjer hvis du gjør det?

– Det aner jeg ikke. Jeg har bare fått råd om aldri å prøve det. Så det har jeg ikke tenkt å finne ut av!