Høyt nivå og økt interesse for Nordnorsken

Artikkelen er over 15 år gammel

Endringene som har vært gjort rundt Nordnorsken har løftet utstillingen. Åpningen lørdag trakk 250 kunstinteresserte.

DEL

De fikk se en langt bredere presentasjon av forskjellige kunstneriske uttrykk enn tidligere.

Takket være den nye ordningen der kunstnerne slapp å sende inn originalverk og kunne sende inn lysbilder, har juryen kunnet velge blant over 900 innsendte kunstverk fra nesten 200 kunstnere. Etter andre juryrunde gjensto 43 kunstnere.

Flere av kunstnerne var selv til stede da Nordnorsken ble åpnet lørdag formiddag. Her var dessuten mye kjentfolk som kunne få med seg at prosjektleder i Kunst i Nordland, Per Gunnar Tverbakk, åpnet den 58. nordnorske kunstutstilling. Det gjorde han ved å peke på spennvidden i det kunstneriske uttrykket, tankene, ideologiene som ligger bak de forskjellige kunstverkene.

Tre tendenser.

– Jeg ser tre tendenser i denne utstillingen; den tilbaketrukne kunsten som tar opp spørsmål som meningen med livet og som ikke er bundet til tid og sted.

Her trakk Tverbakk fram verker av Vigdis Bøyding, Brynhild Bye Tiller og Jon Harald Glomsås.

– En annen retning er den som undersøker farge, form og komposisjon, der kunstneren ser innover i sin egen formverden.

Her trakk Tverbakk fram Hugo Aasjord og Lucas Stephens og i tillegg Kristin Ytrebergs fotokunst som fikk en av to priser fra juryen og som er invitert til å komme tilbake til Bodø Kunstforening og holde en separatutstilling.

– Den siste retningen er den feltundersøkende kunsten som er samfunns- og politisk engasjert, en kunst som lengter etter virkeligheten, for eksempel fotokunsten til Trym Ivar Bergsmo, Morten Torgersrud og Åse Løvgren.

Populær prisvinner.

En av kunstnerne som fikk svært mye oppmerksomhet under åpningen var Brynhild Bye Tiller som er tildelt juryens pris for kunstverket «Kvinne under seil».

Kunstverket er en del av en serie som tidligere er utstilt i Trøndelag.

– «Kvinne under seil» kan tolkes som min hyllest til sterke kvinneskikkelser. Hovedpersonen på bildet er den islandske kvinnen Gudrid Thorbjarnardottir som levde for tusen år siden. Det er også et symbol på menneskets evne til å reise, la seg føre med strømmen, hele tiden i bevegelse. Fordelen med å flytte på seg er at man ser ting utenfra, sier Bye Tiller som nevner varaordfører Harjeet Jassal på Røst som et moderne kvinneideal som tør å flytte langt av sted og skifte perspektiv.

Fornøyd.

Selv har kunstneren bodd både i Paris og på Island og reist svært mye.

Bye Tiller har brukt en spesiell teknikk med akryl, fotografi og kull på lerret. Øverst i bildet finner man igjen kunstnerens egen profil.

– Veldig hyggelig å få så mye tilbakemelding. Og særlig flott er det å få en spesiell tillit fra juryen, sier Bye Tiller som er ny i Bodø, men trives veldig godt i byen og landsdelen.

Foruten Bye Tiller og fotokunstneren Kristin Ytreberg fra Tromsø, har juryen villet fokusere på to andre kunstnere. Anita H. Hanssen med en serie blyanttegninger og Kirsti Tømmervik fra Sandnessjøen med 11 mindre bronseskulpturer.

Prosjektleder Kristoffer Dolmen var svært godt fornøyd med åpningen og håper bodøfolk benytter anledningen fram til 1. februar og besøker utstillingen. Seinere skal den turnere rundt i landsdelen. I hele sommer vil utstillingen bli vist i Tromsø, mens Nordnorsken avsluttes i Svolvær i desember.

Publikum kan også være med på å kåre «Årets publikumsfavoritt». Det er mange perler å velge blant.

Artikkeltags