Høst i juli

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Forfall kan også være vakkert. Kunstner Aslaug Juliussen lar seg inspirere av høst og det visne når hun viser fram rein i ulike fasonger.

DEL

Tekstilkunstner Aslaug Juliussen uttrykker seg gjennom elementer av reinsdyret. Bein, hår, gevir og klover blir sirlig organisert og presentert i estetisk innbydende arbeider.

– Den organiske verden er fascinerende å jobbe i. Jeg går inn i den og blir bergtatt av materialet, sier Juliussen. Hun åpner sin første utstilling i Bodø på lørdag. "Fra Oktoberhagen" presenteres på Atelier 88 - Galleri Bodøgaard i samarbeid med musikkfestuka.

Usynlig skjønnhet.

I sin nye utstilling prøver hun å løfte fram det visne og vise en skjønnhet som gjerne ikke er like tydelig for alle.

– Jeg blir avmektig i møte med skaperverket og alt jeg ikke har sett. Samtidig blir jeg så begeistret av det jeg ser. Det er stadig en ny rytme og nye former å sette sammen, sier Juliussen. Hun arbeider med det hun kaller en skjult estetikk, og håper hun klarer å formidle noe av det som fascinerer henne.

– Jeg blir sterkt grepet av tanken om liv, død og hva som skjer etter døden. Transformeringsprosessen opptar meg, sier kunstneren som opplever å kunne gi materialene nytt liv ved å sette dem sammen på ulike måter og i nye former. Nå venter hun på at publikum skal ta del i rommet og gi objektene et videre liv i assosiasjoner og historier.

Dette er første gangen kunstneren blander det organiske materialet med glass. Det vil kunne skape en spennende kontrast. "Fra Oktoberhagen" viser i alt 14 verk. 3 av dem er vist fram før.

En smak av alt.

Juliussen flyttet fra Lødingen til Finnmark for tjue år siden. Der har hun levd med reindrift i den nærmeste familien. Hun både flår, sorterer og renser selv materialet som hun bruker i kunstverkene sine.

– Det er mye samisk kultur og kulturtradisjoner nedgravd i objektene til Juliussen. Likevel blir de ikke navlebeskuende. Jeg mener at hun presenterer et globalt uttrykk som bærer langt utover det lokale, sier kunstner og gallerist Harald Bodøgaard.

– Jeg så verkene hennes for noen år siden, og de satt som en kule i magen. Det er flott å ha fått henne hit, sier han.

Galleriet vil også holde åpen kafé i tilknytning til utstillingen. Der vil de servere produkter fra Finnmark, som reinsdyrpølse, reinsdyrbiff og reinsdyrhjerte.

– Det er artig å kunne tilby publikum en smak av vidda, sier Bodøgaard.

Niko Valkepää vil stå for det musikalske innslaget på åpningen. Publikum vil kunne oppleve Nord-Norge med ulike sanser. Det blir servert kultur gjennom øyne, øre og munn og nese.

Artikkeltags