- Heldigvis har jeg ikke møtt den fryktede skrivesperra som jeg har vært plaget med tidligere

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Pressemelding

Halvdan Sivertsen er klar med sitt 18 soloalbum, «Ennu Ikke Landa».  Det er fem år siden hans forrige album.

- Det ble så mye turnering at jeg knapt fikk tid til å skrive.

Det sier Halvdan i en pressemelding.

Han har virkelig reist Norge rundt siden sist, flere ganger ”i rute mellom Kirkenes og Mandal”. Det er ikke mange kulturhus som ikke har hatt besøk av Halvdan og bandet hans. Han har turnert med kammerorkesteret MIN-ensemblet, med Nord Norsk Opera- og symfoniorkester NOSO og sammen med sin gode venn Jan Eggum. Det har vært duokonserter og festivaljobber.

Nå har han derimot tatt seg god tid i skrivestua nede ved fjæresteinene mot Vestfjorden i Bodø.

- Sangene bare kom til meg, forteller han i pressemeldingen.

- Og jeg har heldigvis ikke møtt den fryktede skrivesperra som jeg har vært plaget med tidligere.

Nå er sangene skrevet, arrangert, produsert og spilt inn, og artisten selv er svært fornøyd.

– Jeg er fornøyd med både prosessen og resultatet. Jeg hadde lyst til å gjøre det litt annerledes denne gangen, så bandet og jeg ble enige om å droppe alt som heter elektriske gitarer, synther, loops og tracks, og heller samle oss i ring for å spille gitar, mandolin, dobro, trekkspill, kontrabass, litt fele og trøorgel, litt fotstamp og mye perkusjon. Og ikke minst, synge flerstemte harmonier. Slik øvde vi, og atmosfæren i studio ble naturlig nok preget av dette.

Dermed ble det et helakustisk album denne gangen, og Halvdan takker bandet og produsentene Børge Fjordheim og Trond Viggo Solås for at resultatet har blitt så fint.

– Det er kanskje mitt beste album noensinne, sier Halvdan. Og ser helt oppriktig ut.

Allerede på den første sangen på albumet, radiosingelen ”Baklengs ombord”, møter vi dette organiske lydbildet, med en akustisk instrumentering som gir ekstra rom for de gode tekstene. Og hva skriver Halvdan om denne gangen? Her handler det om å ta ansvar for både det man sier og gjør.

”Pappa’n til Jesus” beskriver en ansvarsløs far, med Halvdans sterke aversjon mot religiøs fundamentalisme, og med sin katolske bakgrunn som bakteppe. Han leverer en ironisk forsvarstale for alle som ikke passer inn i A4-formen i den sprudlende «Idol», før han tar oss med inn i ”Helga”, et slentrende og muntert oppgjør med vår egen likegyldighet, og bare "Når saken snues på hodet" kan vi finne løsninger på de store problemene kloden vår sliter med. Det ligger både protest og optimisme, sinne og humor, og et sterkt medmenneskelig engasjement i sangene på plata.

I retrospekt kan man også finne en oppfølger av den udødelige ”Sommerfuggel i Vinterland” i den nye sangen ”Du når ikke frem”. En sang om å være ensom, fremmed og ”lost in translation”. Når man ikke lenger føler seg som et menneske, men bare har blitt et brysomt saksnummer.

”Gamle kanona” tar utgangspunkt ii bombingen av Bodø i 1940, og er en sterk antikrigssang som går rett inn i den brutale virkeligheten vi lever i. Ubehagelig nærværende, med en Sivertsen som for engangs skyld bare ser mørkt på det.

Kjærlighetssanger hører også naturlig hjemme på ei Halvdan-plate. Her finnes to, ganske så forskjellige. «Ung», om usikkerhet, kjærlighet og forelskelse lenge før Kjærlighetsvisa, og så den nydelige balladen som avslutter albumet, «Godnatt-visa».

Dersom dette skulle bli hans siste plate, må det føles fint å kunne ende en lang sangskriverkarriere med ordene: - hold mæ nu min elskede, så lar vi dagen fær.

Nå venter det en lang Norgesturné for Halvdan Sivertsen.

 

Foreløpig konsertoversikt 2017

 

7. mars        Bærum Kulturhus, Sandvika

8. mars        Grieghallen, Bergen

9. mars        Sandnes Kulturhus, Sandnes

10. mars       Oseana, Os

11. mars       Fartein Valen, Stavanger

18. mars       Olavshallen, Trondheim (utsolgt) + ekstraforestilling

21. mars       Drammens Teater, Drammen

22. mars       Lillestrøm Kultursenter, Lillestrøm

23. mars       Kilden, Kristiansand

24. mars       Kulturbadet, Sandnessjøen (utsolgt)

20. april        Kulturhuset Finnsnes, Finnsnes

21. april        The Edge, Tromsø

22. april        Lofoten Kulturhus, Svolvær

26. april        Bakkenteigen Kulturhus, Borre

27. april        Sarpsborg Scene, Sarpsborg

8. juli           Egersund Visefestival, Egersund

2. september Ibsenhuset, Skien

3. september Operaen (Den Norske Opera & Ballett), Oslo

9. november  Hurtigrutens Hus, Stokmarknes

Artikkeltags