I 68 år har Fauske-mannen Bjarne Hagen fra Valnesfjord sunget i kor. Få kan skilte med en like lang karriere i kortjeneste i Nord-Norge.

Under Fauske Blandakor sin julekonsert i Fauske kirke lørdag kveld, hadde Sissel Mohus en aldri så liten overraskelse på tampen. Hagen ble tildelt Norges korforbunds fortjenstmedalje. Den står det respekt av.

Trosset tyskerne. Det hele startet på Kosmo i Valnesfjord. Hagen fikk tidlig sans for sangen og den sosiale koropplevelsen. Problemene skulle dukke opp under krigsutbruddet i 1940.

– Jeg elsket jo å synge, men vi fikk ikke lov å samles. Dermed ble det stopp for øvelser korsang i full offentlighet, men jeg kan røpe at vi trosset reglene og møttes likevel for å utøve vår store hobby, minnes Bjarne Hagen uforskammet sprek tross sine 84 år.

Selv mener han korsangen har vært en medvirkende årsak til at han holdt seg så godt.

– Det er klart. Når man synger trener man og bruker lungene. I tillegg er det utrolig trivelig å være med i kor, sier Hagen som i likhet med mange sambygdinger i tillegg har et langt liv i Statens vegvesen bak seg.

Julestemning. Medaljeutdelingen til hederssangeren ble egentlig bare den sukrede toppingen på en flott korkveld. Fauske Blandakor tok oss med på en musikalsk reise fra de gamle og kjente julesangene, til mer opp-popede variasjoner over samme tema.

Styrken i budskapet tok seg i tillegg opp på slutten da "Infant holy" og "Panis angelicus" nærmest løftet kirkehvelvingen i sin mektighet. Øystein Gangstøe krydret det hele med fløyten sin, mens Adrian Steinbakk og Torbjørn Skodvin bidro med sine instrumenter.

Forteller Eirin Edvardsen hadde en levende framføring av juleevangeliet og da hun fortalte historien om piken med svovelstikkene, var vi så å si til stede i den lille jentas drømmeverden.

Det skal mye til for ikke å komme i julestemning av slikt.