Gå til sidens hovedinnhold

Havmat på dugnad

Artikkelen er over 9 år gammel

På ungdomshuset i Fleinvær bugner det av havets delikatesser, samt ivrige dugnadsarbeidere – og en skvett «Ælsk mæ i fjæra».

De har ingen skole, ingen butikk, ingen vei, ingen biler. Det lille øysamfunnet i Gildeskål, en knapp time med hurtigbåt fra Bodø, mangler det meste. Men det hindrer dem ikke i å servere et havrettsbord det går gjetord om.

- Vi har allerede fått fire bookinger til neste år, sier primus motor og sjefskokk på ungdomshuset. Og dessuten så har vi faktisk postkontor, sier Rolf Eriksen.

13 fastboende

Dugnadssjef og superkokk Eriksen styrer kjøkkengjengen med mild, men hård hånd. I alt ti personer må i sving denne fredagskvelden.

Litt over klokka fem ventes 126 gjester til det lille øyriket, som i det daglige befolkes av 13 fastboende.

- Det bor to på Sørvær, fire på Mevær, to på Gjømmerholmen, to på Korsholmen og tre på Langholmen, forklarer Eriksen, og peker i øst og vest alt etter som han ramser opp holmene rundt Sørvær, der ungdomshuset ligger.

- Varene kommer til Mevær. Det er ingen bru mellom øyene, så de må hentes med båt og kran. Og har man glemt å bestille fløte, ja så blir det havrettsbordet uten fløte. Her fins ingen butikk på hjørnet som man kan svippe innom, sier han. Tenner seg en rullings..., stirrer ut over havet.

- Nei, det er logistikken som er utfordringen. Men det vil helst gå bra. Vi begynner å få rutine.

Populært

Nærmere 50 retter har UL Skjærgården på sin havrettsmeny på ungdomshuset. – Vi begynte så smått med å arrangere havrettsbord i 1999. Siden har det mildt sagt ballet på seg, sier Rolf Eriksen, som har dratt i gang dette dugnadsarbeidet.

- Det er mange som har fritidshus her og tilhørighet til øyene. I UL Skjærgården har vi omlag 100 medlemmer, det er blant disse vi rekrutterer som kjøkkenhjelpere og servitører, forklarer han.

Dugnadsgjengen driver liten eller ingen markedsføring av havrettsbordet. Men jungeltelegrafen har vært effektiv.

- De siste årene har vi måttet satt begrensninger. Vi prøver å skjerme juli, for ikke å slite ut folk og holder havrettsbordene stort sett i juni og august, sier Eriksen.

Varmretter

Selv om gjengen innimellom har bistand av profesjonell kokk Kjell Arne Johansen, er det Rolf Eriksen som styrer og steller med det meste rundt havrettsbordet.

- Min kokkelære fikk jeg som ung sjømann i utenriksfart i 10 år. Jeg startet med å skrelle potet og tok det videre derfra. I tillegg har jeg interesse for å lage mat..., og for å spise den, flirer Eriksen.

Maten til havrettsbordet leveres fra Bofisk i Bodø. Prima kvalitet, ifølge Eriksen.

- Og koldtbordet her er nå en ting. Det kan man finne tilsvarende andre steder. Det er varmrettene gjestene virkelig kaster seg over, og som har gjort oss kjent, sier Eriksen, som passer på å smette inn at han blant annet serverer ni forskellige typer stekt fisk. I tillegg til fiskesuppe, saltsei, nysalta uer, stekte torskekjaker..., for å nevne noe.

- Og slike retter får du ikke på hvilket som helst spisested.