Han er æresborger av Røst

Per Fugelli holdt foredraget "Røst - En helsekilde" i en fullsatt gymsal på Røst skole.

Per Fugelli holdt foredraget "Røst - En helsekilde" i en fullsatt gymsal på Røst skole. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Han var der i anledning sitt foredrag «Røst – En helsekilde», men ble tildelt utmerkelsen før han fikk starte med noe som helst.

Siden 70-tallet har Per Fugelli snakket varmt om Røst. Søndag fikk han noe tilbake og ble kåret til Æresborger av Røst for sin framsnakking av øya.

- Han har framsnakket Røst i utallige tv-program, aviser, radioprogram og bøker. Det er vel ikke noe sjokk at vi kårer Per Fugelli til Æresborger av Røst, sier ordfører Tor-Arne Andreassen til et applauderende publikum.

Per Fugelli er fra Stavanger, men var distriktslege på Værøy og Røst i tre år fra 1970. Siden den gang har han feriert jevnlig til sitt hus på den lille øya Lyngvær utenfor Røst.

Helseråd

En tydelig rørt Per Fugelli gikk i gang med sitt foredrag om hvordan god helse oppnås. Han er utdannet lege og professor i sosialmedisin, men hevder at Røst har satt sitt preg på hans kunnskap.

- Du finner Røst i alt jeg har gjort. Mye av min forskning og mine tanker baserer seg på ting jeg har opplevd her ute i havgapet, sier Fugelli til Avisa Nordland etter foredraget.

Etter arrangementet ville alle ha en bit av Per Fugelli. Klemmer, gode ord og tårer satt løst hos de oppmøtte.

St. Olavs

For hovedpersonen var det helt spesielt å motta denne prisen. Han har tidligere fått forespørsel om han ville motta St. Olavs Orden, noe han avslo blankt.

- Det ville jeg ikke. Den prisen er et tamt smykke som eliten belønner seg selv med og ingen på Værøy har eller vil noensinne motta den. Dette derimot er en pris som jeg virkelig setter pris på og den ble gitt av likemenn, sier en oppriktig Per Fugelli.

Røst-ordfører Tor-Arne Andreassen har sett fram til utdelingen lenge.

- Jeg har gleder meg til dette i et halvt år. Den henger høyt og det kreves en del for å bli æresborger. Den blir nok ikke delt ut hvert år, men nå er grunnlaget lagt, sier Andreassen.

Bra for helsa

Temaet for foredraget er hvordan Per Fugelli mener at småsteder som Røst gir god helse.

Han trekker fram samhold, tilhørighet og følelsen av å ha verdi som svært viktig.

- Vi mennesker er med i flokker. Hvordan vi har det med flokken er like avgjørende for helsen som omega 3, svinekoteletter og lavkarbo, sier Fugelli.

Hans tanker og meninger ble dannet gjennom å observere livet på Røst. Ærligheten, humoren og nærheten som skapes på småsteder mener han er svært viktig.

- Å vite at du har gjort noe nyttig og at du blir lagt merke til. At du har en god grunn til å stå opp om morgenen er avgjørende, forteller han fra scenen.

Evnen til å kose seg mener han er unik på Røst.

- Hvis du hadde sendt opp en latter-satelitt som så ned på Norge, da ville det lyst veldig rødt over Røst, sier han og ler godt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken