Gla'ska fra Misvær på konfliktfylte Balkan

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

I en betonghall, som for anledningen fungerer som konsertlokale i den norske bataljonens hovedkvarter, er sju nordnorske rastafarianere i ferd med å entre scenen. Det er reggae- og skabandet Misvaer Ska-Forening som er på besøk.

DEL
Bandet, som spiller musikk best kjent via artister som har en svært liberal holdning til hasj og marihuana, framstår som en smule kuriøst blant grønnkledte norske offiserer.
Men «mini-turneen» er spikret: To spillejobber i Kosovo og en i Makedonia.

Konsert på lokalet.
- Dette har jeg gledet meg til lenge, forteller Linda Joensen (27) fra Lofoten. Hun har vært på konsert med Misvær Ska-Forening før.
- Det er sjelden underholdning i leiren, så dette trenger vi, selv om det kanskje krasjer litt ideologimessig med Forsvaret, sier hun.
Linda jobber som tolk, med utdanning i serbo-kroatisk fra Forsvarets høgskole. Med en fartstid på ett år og tre måneder i Pristina, vet hun å sette pris på besøk fra hjemlandet.
Rundt seksti personer har samlet seg rundt de hvite plastbordene som er pyntet med stemningsfulle kubbelys. Idet guttene spiller opp, er det som om å være på en hvilken som helst god gammeldags konsert på lokalet hjemme i Norge.

Møsbrømlæfsa.
Gutta fra Misvær har vært ute en vinterdag før og er rutinerte på scenen. Trombonist Even Høgseth overtar mikrofonen, og introduserer sangen om møsbrømlæfsa.
- E det nånn som veit ka møsbrømlæfs e? Svar «herr», befaler Even på korrekt militært vis.
Så drar han i gang sangen med melodi fra «Free Nelson Mandela». Den lange, hengslete kroppen framfører noen høyst utradisjonelle dansetrinn og bevegelser, og stemningen stiger betraktelig.
Ronnie gjør det ikke dårligere. Og idet han foretar noen luftige hopp, faller lua av og avslører fingertykke rastafletter som når godt nedenfor midja. Dem knyter han like godt sammen rundt hodet. Så er de ute av veien.

Kontrast.
Og når trompetist og perkusjonist Captain Caveman har tatt på seg svømmebrillene for soloen sin, kunne ikke kontrasten til de kortklipte korrekte militære vært større.
Etter et forrykende duospill med trommis Henning Johansen, hopper Ronnie like godt ned på gulvet foran scenen og danser litt selv. Linda og en kvinnelig kollega lar seg friste. Like etter har en håndfull kvinner og menn kastet seg ut i rytmene.
Men nettopp idet danseløvene begynner å bli varme i uniformen, så er konserten over.
Misvær Ska-Forening får overrakt Forsvarets KFOR-skjorter og sammenleggbare feltkopper. Og det til tross for at de ikke har gjennomført sine obligatoriske ti treningsøktene.

Artikkeltags