Tirsdag presenterte forfatterne Karen-Holm Johansen og Arnhild Rømo «Jerngryta», som boken heter. Det skjedde på Haalogatun i Bodø der innbudte gjester fikk smakebiter, som «Tøstdrekka fra slåttemarka» og «Kristofa Horns fiskesuppe».
– Egentlig skulle det bare bli et lite hefte, sier forfatterne. De hadde på ingen måte ambisjoner om ei praktbok på 160 sider, med et vell av fargefotografier, fortellinger, kulturhistorie og en mengde oppskrifter.
– Forklaringen er sånn at vi møtte en gammel kjenning, han Oskar Solhaug, på ferja. Vi snakket om hva vi var opptatt av, og dermed ville han hjelpe oss så dette ble bok. En praktbok over all forventning, sier Karen-Holm Johansen.
Solhaug er nemlig både fotograf, ansvarlig for utforming og prosessen fram mot bok.
– Jeg traff to damer i nød, og da skal man jo hjelpe, forklarer han.
Matkultur.
De to forfatterne har begge jobber som ikke har noe med mat å gjøre, men er interessert i mattradisjoner, og siden 1998 har de på fritiden samlet inn matoppskrifter tilbake fra starten på 1900-tallet. 45 intervjuer har de gjort med matinteresserte mennesker, både kvinner og menn. Den eldste er født i 1908.
– Og vi har møtt åpne dører over alt, sier Arnhild Rømo. I forordet til boken forteller de om da de kom til en avtale med en dame på Nygårdsjøen Eldresenter. Der satt alle pyntet og skulle i «prinsessebryllupet». De to forfatterne mente de kunne komme tilbake siden. Men nei da. «Bryllupe kan vi no sjå seinar. Da kjem no i reprise», sa damene, droppet TV`en og alle engasjerte seg i samtalen om gamle dager.
Sildgryn og sådd.
De har kokt og bakt og prøvd ut oppskriftene, om det er tjukklefser eller blodmat, karameller eller rødvindspudding fra Forstranda. Karen Holm-Johansen har sådd som sin favoritt, mens Arnhild Rømo holder en knapp på sildgrynssuppe.
– Den er overraskende god.
Bildene i boka har stemning av tradisjon i seg, det er brukt bestikk og dekketøy fra hjemmene, bær og blader fra naturen og det er bilder av gildeskålværinger i matlagingen.
– Vi har hentet rekvisita i fjæresteinene, her er kleppfesken til han Leif og tyttebær og multer. Vi har slitt for å skape et miljø, sier Oskar Solhaug. Han har brukt sine kontakter rundt om i Europa for å få trykket boken, kommunen har bidratt med lån.
– Vi håper «Jerngryta» blir godt mottatt. Vi tror at den både er med på å ta vare på matkulturen og at den er en bok for gode minner, sier Karen Holm-Johansen og Arnhild Rømo.