Skambankt har av mange blitt sett på som et sideprosjekt for Terje Winterstø Røthing i Kaizers Orchestra.

Han har neppe sett slik på det selv. Og Skambankt har i alle fall sikret seg et pent knippe med fans gjennom fem album.

Det femte kom for noen uker siden. “Sirene”gikk rett til topps på VG-lista. Etter responsen å dømme i Slipen har de fått draget på det nå. For vi mangler rett og slett et rockeband som dette her i landet. Og nå når det er over for Kaizers, kan Røthing bruke all tid på å spisse sitt Skambankt.

De kan bli enda tøffere og villere og stiligere på scenen. De kan bli enda tøffere visuelt sett. Men det meste sitter. Lydbildet satt som ei kule. Skarpt, hardt og tøft. En kvartett som dette er avhengig av at rytmene treffer med en viss tyngde.

Trommelyden var knall. Skambankt åpnet med den samme låten som er inngangen til “Sirene”, nemlig “Anonyme hatere”. Omtrent midtveis i settet fikk vi det eneste som lignet på en ballade, “Gamle spøkelser”, med et passe nifst lydbilde. Seigt og blytungt. Herlig!

Nest siste låt var “Mantra”. Med den har de publikumsfavoritten som kan sette fyr på ethvert festivalpublikum i sommer. Også i Parken.

Skambankt er nemlig booket til Rensåsen. En annen hit er “O dessverre”. De spilte også den på Slipen. Og flere ganger var det lett å tenke at dette er det nærmeste vi kommer et Foo Fighters her hjemme.

Bare enda litt mer rocka og pønkete en dem. Det er fritt fram for Skambankt nå. I fjor var Kvelertak det store rockenavnet. I år er det Skambankt. Og det er nok lettere for dem å nå et stort publikum enn det er og var for Kvelertak. Skambankt har et mantra.

Og det ser ut til å fungere veldig godt.

Rune Slyngstad

Skambankt

Terning 5

Lørdag kl. 21.45

Spilletid: 50 minutter