På "utstillingsveggen" i foajeen til Nordlandsbanken er alle de sju Adelsten Normann-bildene stilt ut nå, og alle skal selges.

– Vi tenker langsiktig, og vil skape en kulturbegivenhet av bildeauksjonen hvert år, sier Bjørn Richard Monssen fra Bertnesdagan.

Daglig leder i Innstrandens Idrettslag (IIL) som får pengene fra det årlige markedsarrangementet er kjempefornøyd. Bildene skal bringe penger i kassa til IIL.

Privat kjøp. De sju Adelsten Normann-bildene som nå er i IILs eie fikk de kjøpe til langt under markedspris av en som ville at laget skulle kjøpe dem nettopp for å kunne tjene penger på dem. Men laget måtte ha hjelp til det.

Den hjelpa fikk de av sin hovedsponsor og dermed var saken på plass og IIL har en kapital bokstavelig talt i banken som de kan tære litt på år for år.

– Vi har hjulpet til med å realisere kjøpet og skal ta på oss oppbevaringen og framvisningen, så lenge det er bilder igjen - men den lille utstillingen vil jo minske med et bildet i året så etter hvert får vi vel se om vi kan få opp noe annet i tillegg på veggen her, sier banksjef Bjørn Sture Trymbo.

Ingen konkurranse. Dermed blir det altså, i hvert fall de første par åra, en permanent liten samling bilder hengende i bankens lokaler. Dette blir den eneste tilgjengelige samlingen bilder malt av den velkjente Bodø-maleren Bodø utenom Adelsten Normann-stiftelsens bilder i Hålogatun.

– Vi konkurrerer ikke med Adelsten Normann-stiftelsen eller andre som ønsker seg slike bilder. Tvert imot har vi hatt folk fra stiftelsen her for å se på bildene, og de sier de er vel fornøyd og gjerne skulle hatt tak i et par av bildene selv, sier Monssen.