Gå til sidens hovedinnhold

– Folk blir ville av oss

Artikkelen er over 16 år gammel

– Olsok høres ut som en festival jeg kunne tenkt meg å lage selv, sier Sveinung Sundli i Gåte. Neste langhelg står han bak Storaas-festivalen i Trøndelag.

Madrugada og Kaizers Orchestra har kanskje gjort det bedre de siste årene. Så kommer Gåte. Bandsjef, felespiller og tangentmann Sveinung Sundli synes det er band som dette som Gåte bør sammenlignes med.

- Det holder ikke å kopiere engelske popband når du er polsk, sveitsisk eller norsk og har engelske tekster. Hvem gidder å bry seg om deg da? spør trønderen, som gir jernet og alt han har av energi under hver konsert med Gåte.

Med to album som begge har passert 40.000 og platinagrensen, har han lov til å være stor i kjeften. Nå holder Gåte på å etablere seg i Sverige, Danmark og Finland. Til høsten står Tyskland for tur.

Stort på Rock. Sveinung Sundli påpeker at det aldri er brukt særlig med midler på å markedsføre Gåte her hjemme. Jungeltelegrafen virker i deres tilfelle. Det handler om å gjøre gode konserter. Sist AN anmeldte en Gåte-konsert, var på Rock Café i Bodø. Til terningkast seks.

– Jeg husker konserten på Rock veldig godt. Det var stort. I sommer er det først og fremst masse festivaler det handler om. Det høres ut som om Olsok i Gildeskål er en festival etter vår smak, sier Sundli.

I fjor åpnet Odd Nordstoga Olsok med en kanonkonsert med nesten 800 mennesker ute på kirketunet. I år er det Gåte sin tur til å åpne festivalen. Vamp avslutter på samme scene kommende fredag. Navnene klinger godt i Gåte-sjefen sine ører.

– Så hører jeg at Mari Boine, Veronica og Elias Akselsen også kommer. Da er Olsok definitivt en festival i min smak, sier Sveinung Sundli.

Låter annerledes. Under den svære Hultsfred-festivalen i Sverige i sommer, var det ikke så veldig mange av publikummerne som kjente til Gåte. Da bandet gikk på scenen og dro i gang sin folkrock, snudde folk som var på vei ut av området.

– Folk var ville under Hultsfred. Vi låter og ser annerledes ut. Publikum vil ikke ha kopier. Vi treffer folk som liker så ulike sjangere som progrock, metall, folkemusikk og rock, sier Sundli.

Og legger til:

– Det er viktig å ha noe som er norsk i disse dager der vi blir mer og mer globalisert. Verden har blitt liten. Derfor har identitet og særpreg blitt enda viktigere. Der står vi ganske sterkt.

Sveinung Sundli tror det kan bli en majestetisk aften når Gåte gjør åpningskonsert under Olsok 2005 søndag kveld. At de skal gjøre konsert på kirketunet, gir ham bare ekstra tenning i Elias Blix-land.

– Vi har et par opprocka salmer på repertoaret vårt. Dette bør bli bra, sier han.