Her kan du se filmene.

– Dette er kult. Tøft. Veldig bra, smilte Silje Halstensen da konferansier Per Sundnes spurte hva hun syntes om filmfesten som ble arrangert i Bodø Spektrum i går kveld.

Og at Halstensen og hennes venninner dro i land nok en pris for filmen "Ja", gjorde bare kvelden enda bedre.

– Det var bra å vinne pris på Amandusfestivalen på Lillehammer, men nesten bedre her – hvor det er så mange kjente, innrømmet hun.

Liten James Bond. Det var full trøkk og dempet belysning da Bodø Filmfest gikk av stabelen for andre gang i historien i går kveld. Etter et mer famlende forsøk med å lage filmfestival for tiendeklassingene i Bodø i fjor, satt årets arrangement som et skudd.

– Æ' va hær i fjor også – men i år e' alt myyyye bedre, skrøt tv-kjendis Per Sundnes, som åpnet festen med ryggen til, i en diger svingstol, mens musikken fra James Bond-filmene ljomet gjennom hallen.

Da hadde to og tre elever fra hver skole båret fram sine skolefaner fram mot scenen.

– God kveld Bodø! Ropte Sundnes i beste Hollywood-stil. Og dermed var festen, og spenningen om hvilke filmer som ville dra i land priser, i gang.

Sju priser. En meget kvalifisert jury hadde vurdert alle de nominerte filmene nøye. I juryen satt regissør Arild Frölich (fra Pitbull Terje), leder i Bodø Filmklubb Michael Baumann, daglig leder på Fram Kino Tone Furøyen og Tormod Rossavik, som har vært "filmlærer" og støtte for skolene i arbeid med filmprosjektene.

– Vi er imponert over ungdommene i Bodø. Disse filmene er det virkelig kvalitet over, skrøt juryen, som syntes de hadde fått en vrien oppgave med å måtte velge bare en vinner i hver kategori.

– Men vi har vurdert nøye. Første gang jeg gikk gjennom alle filmene brukte jeg fire timer. Siden har jeg sett dem flere ganger, sa regissør Frölich.

I alt var det sju priser som skulle deles ut i Bodø Spektrum.

Kurs i takking. Før selve kåringen satte i gang, fikk publikum – og de potensielle vinnere – en lynkurs i "takk-for-prisen-tale" fra Per Sundnes.

– Ikke lov å snakke i mer enn 30 sekunder. Hils til alle som har jobbet med filmen, og laget musikken. Takk mamma og pappa. Og glem for all del ikke å takke lærerne veldig..., husk standpunktkarakterene er ikke satt ennå, flirte han.

Og et til dels stivpyntet publikum var med på gamet. De klappet og hoiet – men satt respektfullt stille under avspillingene av vinnerfilmene, som ble vist på storskjermer i hallen.

– Filmfest er topp. Dette gjør Bodø til en bedre by, mente noen av festivaldeltakerne etter prisutdelingen.

Og etterpå var det diskotek.

– Med adgang forbudt for folk over 17 år, poengterte Sundnes.