I dag går startskuddet for det månedslange oppløpet til filmfesten som går av stabelen i Bodø Spektrum 1. juni.

Innspurt. Prosjektleder for Den Kulturelle Skolesekken, Alice Sivertsen, og medlem av prosjektgruppa for filmfesten, Terje Alvestrand, håper på en spennende innspurt, der mange ungdommer vil involvere seg.

– Det er i alt ni ungdomsskoler som deltar. Opprinnelig var det elleve, men to trakk seg, sier Sivertsen.

Det er tiendeklasser ved skolene som er blitt utfordret til å lage film. Og som hjelp på veien har de fått besøk av en filmskaper i en hel dag, som har holdt inspirasjonskurs, og lært elevene de mest grunnleggende elementer innen film, samt litt filmhistorie.

Ut på nettet. Nå er prosessen kommet så langt at hver enkelt skole har valgt ut den filmen de synes er best, og som de mener bør representere deres skole.

– I Bodø Spektrum blir det en skikkelig "Oscar-fest" med lange kjoler, rød løper og feike-sjampis i stettglass, sier Terje Alvestrand. Som foreløpig ikke vil røpe mer enn at Per Sundnes skal være konferansier, og at det ellers dukker opp spennende og kjente personer.

Det er levert filmer fra Alstad, Hunstad, Saltvern, Mørkvedmarka, Saltstraumen, Kirkhaugen, Tverlandet, Bankgata og Misvær ungdomsskoler.

En jury skal vurdere beste kortfilm, eksperimentell film, musikkvideo og dokumentar. I tillegg deles det ut priser til beste mannlige og kvinnelige skuespiller, samt en fagpris.

Avisens pris. Dessuten skal det kåres en "folkets pris"

– De ni filmene vil derfor fra i dag av bli lagt ut på Avisa Nordland sin hjemmeside. Der kan alle som vil stemme på den filmen de synes er best. Og alle kan stemme, selv om de ikke bor i eller er fra Bodø. Helt fram til midnatt 31. mai, sier Alvestrand.

Og på grunnlag av disse stemmene via an.no eller på sms til Avisa Nordland, skal AN-prisen deles ut.

– Avisa går inn med en pengepremie på 5000 kroner til de filmskaperne som får flest stemmer, samt en statuett som skal stå på skolen.

– Vi synes det er artig å være med på dette prosjektet, og håper på god respons fra ungdommen på konkurransen. Vi vil også vise filmene på AN Magasinet fredager. Og som sagt kan de sees på avisens hjemmeside, sier administrerende redaktør i Avisa Nordland Jan-Eirik Hanssen.