Høytidsstemte og noen i sin fineste puss, inviterte gjester og en del Gildeskålværinger hadde funnet veien til Gildeskål Kulturhus, til den store festen for Blix.

Gildeskålensemblet hadde tatt plass på scenen, her lå det an til feståpning.

I fykende farg

Og det ble det, men på en litt annen måte enn det de fleste antakelig hadde tenkt seg: Sogneprest i Gildeskål, Eivind Ørum, framførte en flott rap, i fykende fart, med tekst skrevet av Ingar Eilertsen.

Det gikk bokstavelig talt slag i slag deretter, den ene artisten avløste den andre – amatør-representanter fra de fleste av Salten-kommunene, pluss profesjonelle artister som Kine Hellebust, Ola Bremnes, Ingebjørg Bratland, Gildeskåls egen Håvard Lund og flere.

To timer

I over to timer fikk 400 tilhørere oppleve sang og musikk av forskjellig slag, omtrent halvparten av dem med Blix-tilknytning, De øvrige spente fra egne viser av Terje Berg til Dire Straits-låt framført av Meløy-bandet Brothers in Arms.

De fleste av de profesjonelle musikkinnslagene hadde Blix-tilknytning.

Nye melodier

Det mest oppsiktsvekkende av disse var klarinettisten og komponisten Håvard Lunds nye melodier til to av de mest kjente og kjære Blix-tekster som finnes, ”Å eg veit meg eit land” og ”No livnar det i lundar”.

Begge imponerende gode melodier, ikke sangbare som allsanger, men likevel spenstige musikalske kunstverk.

Les fyldig dekning av Elias Blix-feiringen i Gildeskål i Avisa Nordland mandag.