De ønsket å ta publikum med inn i en verden som består av jazz, verdensmusikk, folkemusikk, folkedans og scenekunst i fri dressur. De klarte det.

De ønsket å vise fram, feire og videreutvikle den nordnorske musikkscenen. De klarte det også.

Nordnorsk Jazzsenter og Rytmisk Kompetansenettverk i nord i samarbeid med Bodø Jazz Open kan innkassere en virkelig seier etter at den musikalske delen av Northern Jazz Expo gikk av stabelen torsdag kveld.

Northern Jazz Expo var også en bransjesamling med foredrag og seminarer for jazzfolk i nord, men altså også en timelang konsertforestilling. Den var sømløs, presentasjonsfri, pauseløs, utrolig variert. Den var trygg men samtidig eksperimentell, høyklassig og samtidig uformell.

Scenekunst foregår ikke bare på en scene, musikk i konsert kan nytes like godt om den kommer fra helt andre steder enn på scenen. Mange av musikkinnslagene og all dansen foregikk på gulvet blant publikum eller på små forhøyninger spredt i salen. slik var denne konsertforestillingen, og den gjorde inntrykk.

Det begynte med fele og harmonium i vrimleområdet utenfor lillesalen i Stormen konserthus. Med publikum vel inne fortsatte det med en ensom velklingende melankolsk trompet i et ensomt lys, for deretter å gli rett over i jazzrock med flott vokal. Og det var bare starten.

Det fortsatte med danse-brytekamp-dans , hissig sax og enda hissigere perkusjon i gruppe med mye sug – og så plutselig kom det vakker sax og fine tangenter fra et sted høyt oppe på veggen. Piano og synth i støymusikk-innpakning deretter, så elbass med bue, fele og solodans, sart piano med gitar med mye fet og oppfinnsom lydbehandling.

En veldig snill trombone tok over, og den gled etter hvert over i og inn i ei heftig blåserrekke, nesten som et storband – enda de var bare fire. Det låt som tøff brazzjazz ei lita stund før det gled over i bebop og avantgardjazz, helt til en vakker joik tok scenen og et fjetret publikum som til slutt vandret lydig ut, geleidet av fem mannlige dansere som da allerede hadde danset en stund, blandet med publikum. Strålende, spennende, heftig, flott var ord som kunne høres ute i gangen etterpå – riktig alt sammen.

All ære til komponister og arrangører, og den var det flere av, og de spilte med, de fleste. Enda mer ære til Nordnorsk Jazzsenters produsent Brynjar Rasmussen som hadde regiansvar og kunstnerisk ledelse for det hele. Og mest av alt stor ære til alle de nordnorske jazzmusikere som gjorde dette mulig – alt fra unge og ennå ganske uetablerte, til veteraner som har mange tiårs fartstid bak seg i dette miljøet.

Her er alle som var med på dette spennende tiltaket som lover meget godt fro nordnorsk jazz i årene som kommer:

Ole Jørn Myklebust, trompet, Frode Larsen, vokal, Eirik Fjelde, tangenter, Arnljot Nordvik, gitar, Morten Steene, bass Jonas Karlsen, trommer Håkon Skog Erlandsen, saksofon, Henning Gravrok, saksofon Bjørn-Andor Drage, tangenter, Benjamin Mørk, tangenter, Marie Vangen, vokal, Harald Devold, saksofon, Roger Ludviksen, gitar, Kjetil Dalland, bass, Kristian Olstad, gitar, Herborg Rundberg, tangenter, Aleksander Kostopoulos, perkusjon, Øystein Blix, trombone, Thierry Girault, tangenter, Dag Okstad, bass, Christer Jørgensen, trommer, Ola Rokkones, saksofon Elle Marja Eira, vokal, Morten Pettersen, gitar, Karl Rune Rubach, bass, Mariann Torset, harmonium, Julie Alapnes, fiolin, Nils Ole Foshaug, danser, Inge Martin Helgesen, danser, Lars Frihetsli, danser, Ådne Kolbjørnhus, danser, Sigurd Heide, danser og koreografi, Ken Are Bongo, video.

Thor-Ivar Lund sørget for lyden og Mats Ellingsen for de visuelle effektene.