– Leder for Bodø domkor, Lasse Holm, ler godt. Koret er akkurat ferdig med sin andre opptreden under Oslo internasjonale kirkemusikkfestival. De har gjennomført en konsert med sine "greatest hits" for en stappfull Majorstuen kirke. Publikumsfremmøtet overrasket både arrangør og kor.

– Kjempeartig. Jeg føler at vi har gjenomført to gode konserter og det er selvsagt alltid artig med mye folk, sier Holm.

– Jeg tror jammen det var bortimot 500 mennesker innom her i dag. Fantastisk! utbrøt en like godt fornøyd festivaldirketør Bente Johnsrud.

Det var hun som inviterte koret til festivalen. Oslo internasjonale kirkemusikkfestival er en av de største festivalene i sitt slag i Norge. Den har mer enn 15.000 besøkende og satser på høy kvalitet over hele linja.

Det er således en ære å bli invitert i dette gode selskapet.

I storslag

Bodø domkor og Jan Gunnar Hoff Group hadde sin første konsert fredag kveld. Her ble jazzmessen Meditatus fremført. Konserten markerte også lanseringen av korets nye plate (se egen anmeldelse red.anm.). Et lydhørt publikum i Kampen kirke fikk høre et kor og et band i storslag. Meditatus er ingen vanskelig tilgjengelig messe. Den er melodiøs, vakker og fengende. Både Jan Gunnar Hoff, hans fabelaktige musikere og koret fikk vist hva som bor i dem.

– Virkelig imponerende. Koret og musikerne utfyller hverandre på en utmerket måte. Det var en sterk og inderlig fremstilling av messen. Meditatus ble fremført i Bodø for noen år siden. Det ble laget en demo og da jeg hørte den tenkte jeg at dette koret vil jeg ha nedover til Oslo. Nå er jeg veldig glad for å ha dem her. Og det virker som om koret er glad for å være her. De sprudler, sier Johnsrud.

Utviklet seg

Selv om de fleste forbinder kirkemusikk med salmer og klassisk musikk, har også jazz en sentral plass i kirkemusikktradisjonen.

– For oss er det et poeng å fornye kirkemusikken. Denne jazzmessen passer godt i en kirke. Vi har hatt alt fra boyband til rock i festivalen, sier Johnsrud.

Også komponisten av verket, Jan Gunnar Hoff, var fornøyd etter endt dyst.

– Jeg synes verket har utviklet seg på en fin måte siden jeg skrev det. Jeg vil tro at det er mer levende "live" enn på plate. Det var fint å fremføre musikken her i dag. Det virket som publikum likte det de fikk servert, sier Hoff.

Det hadde de da også all mulig grunn til å gjøre. Med musikere som Bjørn Kjellemyr (bass), Audun Kleive (slagverk), Tore Brunborg (saksofoner) og Håvard Bendiksen (gitar) i tillegg til Hoff på klaver, er kvaliteten sikret på alle mulige måter.

Fornøyd

Dirigent Ragnhild Strauman var kanskje den som smilte bredest etter konserten.

– Jeg synes det gikk veldig bra. Det er spesielt å opptre på denne festivalen. Vi opptrer jo for et helt nytt publikum og det er mye prestisje for oss å bli invitert hit.. Koret gjorde det de skulle gjøre, var positive og sang godt. De gjorde jobben sin.

Det gjorde koret dagen etter også. Konserten i Majorstuen kirke besto av både klassiske korsanger, salmer, brudesanger og viser - sanger som har fulgt koret de siste 15 årene, fra Elias Blix og Petter Dass til Ola Bremnes og Halvdan Sivertsen.

Det var tydelig at koret følte seg vel med dette programmet.

– For oss er dette ting som sitter godt. Det er jo våre hits. Dessuten er jo settingen så fin her. Vi var nervøse og spente før konsertene, vi har nærmest hatt ærefrykt, men nå føles alt veldig fint, sier Lasse Holm.

– Det er alltid vanskelig å bedømme egne konserter, men å få opptre på denne festivalen er nok et kunstnerisk høydepunkt for oss!