Gå til sidens hovedinnhold

Et helt døgn med salmer

Artikkelen er over 15 år gammel

"Syng med oss" får en helt ny betydning når kantorene i Nordlandskatedralen inviterer til salmemaraton.

Det er om lag 1.200 salmer i den vanlige røde norske salmeboka, pluss i tillegget som heter "Salmer 97". I forbindelse med domkirkejubileet neste uke skal samtlige salmer avsynges i løpet av ett eneste døgn, og alle er inviterte til å komme innom og være med en stund, om så klokka tre om natta.

Kontinuerlig sang skal det være, kantorer i byen og distriktet skal være med som akkompagnatører, og alle byens kor har fått invitasjoner.

– Ja da, det er litt sprøtt, men det er litt alvor bak dette tiltaket også, sier domkantor Erlend Fagertun.

Salmeskatten. Folk flest har kjennskap til om lag tre prosent av norske salmer, har kantoren regnet ut.

– Det er jubileum, vi skal finne på noe spesielt, vi ønsker å skape blest om aktiviteter i kirka og vi ønsker først og fremst å få fram i lyset alle de fine, ukjente salmene som finnes, sier Fagertun, som tror salmemaratonen også kan bli vurdert til Guinness Rekordbok.

– Mange salmer har flotte melodier som bare venter på å bli oppdaget, sier Fagertun.

Kontinuerlig. Det hele begynner tirsdag 17. oktober klokka 18.00, og målet er å bli ferdig onsdag 18. klokka 18.00.

I disse 24 timene skal det ikke være et sekunds musikkpause. I samme øyeblikket den ene salmen er ferdigsunget toner den neste inn. Det er bare to vers på hver salme som skal synges, men alle skal være med.

– Vi har alliert oss med korene her i kirken som har lovet å stille mannskap utover i de små timer, men alle er selvfølgelig velkomne til å stikke innom og være med så mye eller så lite de vil, sier Fagertun.

Minst sju. – Vi kantorene skal gå på skift som akkompagnatører og sangledere. Håkon Grotnes og jeg skal ta hundevakta fra klokka 0200 til 0800, sier Fagertun.

En rekke av byens kantorer skal være med på dugnaden og de skal alltid jobbe to og to, det vil si spille annenhver gang.

– Minst seks andre organister i tillegg til oss vet vi av allerede og flere er forespurt men har ikke svar ennå, forteller Håkon Grotnes, også kan kantor i domkirken.

Konkurranse for kor. Mange av korene i byen og distriktet, til sammen 22, har fått invitasjon til å være med på sangmaratonen og samtidig delta i en konkurranse. Det koret som kan stille minst to medlemmer over lengst periode - det behøver ikke være de samme to - vinner rettigheten til å arrangere en konsert neste sesong.

– Det blir en konsert der vi legger alt til rette og ikke tar husleie, så koret får all inntekt, sier Fagertun.