Espolins egen film

Artikkelen er over 12 år gammel

Kunstner Kaare Espolin Johnson fascinerte filmskaper Kine Aune. Nå er hun klar med dokumentarfilmen der Espolin forteller om seg selv.

DEL

Det startet da Kine Aune fikk i oppdrag å gjøre et radiointervju med kunstneren Kaare Espolin Johnson. Hun ble så begeistret for denne mannen at hun også valgte å lage film. Opptakene ble gjort på slutten av 80-tallet, noen år før kunstneren døde. 20.januar, under Tromsø Internasjonale Filmfestival, har hun premiere med Espolin-dokumentaren "Det var alltid en lengsel...".

Trilogi. Denne filmen er den første i en trilogi der Kaare Espolin Johnson forteller om sitt eget liv i samtale med maler og nå professor, Oddrun Sæther.

– Jeg kunne ikke laget en film der jeg fortalte om denne store kunstneren. Derfor valgte jeg samtaleformen der Espolin snakker med Oddrun Sæther, forteller Aune som tok opp 10 timer med film.

Lokalitetene for opptakene valgte Kaare Espolin Johnson selv. Det er også musikk han lyttet til som er benyttet i filmen.

– Vi var i hjemmet hans i Lofoten, vi gjorde opptak i buen, i båten hans og i atelieret utenfor Oslo. Dessverre kom vi ikke så langt som til Finnmark, der han hentet sin inspirasjon fra. I filmen forteller samtaler han om egne erindringer og oppveksten i Finnmark, som jo var grunnpilaren i hans kunstneriske virksomhet, sier Aune.

Denne første filmen varer i 36 minutter. De to andre Aune har materiale til, er på langt nær ferdige. Men den ene vil handle om Espolins forhold til Arbeidermagasinet og hans illustrasjoner, den tredje og siste vil omhandle Espolins forhold til sine bilder.

– Den siste filmen vil nok bli laget for barn, sier filmskaperen.

Fordypning. De siste arbeidene med filmen ble gjort lille julaften i fjor.

– Og det med den samme staben som sto bak opptakene i 1988 og 1989. Oddrun Sæther har vært med hele veiene, Arne Hansen gjorde all lyd og redigering samt noe foto og Hans Åge Hansen gjorde foto, forteller Aune.

Etter premien i Tromsø vil Aune sørge for at filmen "Det var alltid en lengsel..." blir tilgjengelig ved Galleri Espolin i Kabelvåg. Neste år er det 100 år siden Espolin Johnson ble født. I tillegg han hun ideer om å gjøre filmen tilgjengelig for skoler og mulig selge dokumentaren til NRK eller TV2.

– Filmen er en tydeliggjøring og fordypning i Espolin Johnson. Dette er Espolins egen film, som jeg ærbødigst har ført videre, sier Kine Aune som både er regissør og produsent for filmen.

Artikkeltags