Espolin går på land

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Etter å ha seilt langs kysten på MS "Trollfjord", er Bodø siste stopp for jubileumsutstillingen.

DEL

Kaare Espolin Johnson har en spesiell plass i nordlendingens hjerte. Som ingen andre har han skildret naturen, menneskene og levekårene her nord. I morgen åpner jubileumsutstillingen i Bodø kunstforening, og dermed kommer Espolin Johnson tilbake til byen hvor han bodde fra 1921-27.

Fire avdelinger

I kunstforeningen blir et utvalg av hans bilder å finne i forskjellige avdelinger. 44 bilder representerer ulike faser i hans arbeid. Og i tilegg vises kunstforeningens egne bilder av Espolin.

– På en vegg viser vi de sju bildene som ble laget til "Harald Jarl" da den ble satt i trafikk i 1960, sier intendant Irena Jovic.

– Da "Harald Jarl" gikk i opplag i 2001, ble bildene etter kunstnerens ønske flyttet til "Trollfjord" Dette er bilder som er bygget over Petter Dass' "Nordlands trompet", og er kjente verk som "Fylgje", "Roerne" og "Petter Dass".

Espolins første oppdrag for hurtigruten var imidlertid til "Ragnvald Jarl" i 1956. Tre bilder i blandingsteknikk med olje blir også å finne i utstillingen. Blant andre "Juksafiskere".

Illustrasjoner

Espolins kunstneriske debut var som illustratør i Arbeidermagasinet i 1932, samtidig som han fikk i oppdrag å lage bokomslag. For lesere her nord ble han fast inventar i bokhylla gjennom sine illustrasjoner til "Vett og uvett". En rekke eksempler er med i utstillingen.

– I "Vett og uvett" får vi stifte bekjentskap med Espolins egen form for humor. Den lyser gjennom i illustrasjonene. Det blir også vist bilder fra Sigbjørn Hølmebakks bok "Fimbulvinteren", og ikke minst Johan Boyers "Den siste viking", sier Jovic.

Tett program

Prisene på Espolins arbeider har steget jevnt og trutt.

– Hans bilder oppnår svært gode priser, og vi er glade for å kunne tilby Bodø et utvalg av hans kunst. Det har allerede ringt folk og forhørt seg, så interessen er stor.

Bodø bibliotek har samlet 35 bøker om, og av, Espolin. Kine Aunes film, "Det var alltid en lengsel", skal vises i galleriets Blackbox. Det blir omvisninger for alle 10. klassene gjennom Den kulturelle skolesekken, og torsdag 12. april inviterer Bodø kunstforening til Espolinkveld med de to kunsthistorikerne Aaslaug Vaa og Kirsti Gullowsen samt forfatter av praktverket "Lengselens bildekunstner", Bjørn Tore Pedersen.

Etter åpningen i dag, stenger kunstforeningen frem til påskeaften. Påskeaften og søndag kan man se utstillingen, før dørene igjen åpnes tirsdag 10. april. Utstillingen vil henge frem til 29.

Artikkeltags