Det var Vamp i ny tapning som entret scenen i Bodø kulturhus i kveld. Etter år med dyktige Vidar Johnsen som vokalist og frontfigur har det stødige vestlandsbandet forynget seg. Paul Hansen (27) er ny vokalist i bandet – en oppgave han så absolutt mestrer. Konserten startet da også med Hansen solo på scenen – som satte publikum i stemning med låten "Amanda" fra Vamps nye plate.

Galskap

Deretter kom det en gammel kjenning – "Hallo – adjø" – og festen var i gang. Det svingte av norsk/irsk folkemusikk, litt melankoli, tøffe gitar- og trommesoloer, ei rocka fele, og energisprutende galskap. Det er Vamp det.

Ny tapning til tross, ble det mange gamle bekjentskaper gjennom kvelden. Som "Ingeborg", den sarte og vakre "Tir'na Noir" – som Vamp ikke tør hoppe over i en eneste konsert. Og til sist den forrykende "Månemannen", fikk publikum til å rykke i fortøyningene opp gjennom benkeradene.

For Vamp får du lyst til å svinge deg til. Og trampe takten til. Øyvind Stavelands felespill lokker fram den urnorske trangen til å slå hæla i taket.

Energi

Men spillemennene fra Haugesund mestrer også mer stillfarne låter. Så som "God morgen, søster" fra Vamps første album med samme navn, og "På bredden" fra deres siste "St. Mandag" – to låter på grensen til det tåredryppende melankolske. Men bare på grensen.

Folk storkoste seg i kulturhuset i går kveld. Og Vamp-fansen senket skuldrene og pustet ut. Ny besetning har på ingen måte gjort bandet dårligere. Ungdommen har tilført den energi Vamp kanskje trengte. Og har også bidratt med mange spennende nye låter.

Kanskje var lyden vel hektisk på enkelte låter, men folk sto han av.

Topp musikere

I tillegg til vokalist Hansen er også Odin Staveland – tangenter og trommer – et ferskt Vamp-medlem. 22-åringen er sønn til veteran Øyvind Staveland, og har skrevet flere av låtene på "St. Mandag".

– Det er ungdomsavdelingen som har fått bestemme låtvalget på denne turneen, ellers ble de ikke med, røpet fader Staveland.

Fra Kringkastingsorkestret har Vamp lånt Birger Mistereggen på perkusjon og munnharpe – en sjonglør av en musiker. Kombinert med "gammelgutta" Øyvind Staveland på fele, fløyter og trekkspill, Torbjørn Økland på alskens gitarer, trompet og mandolin – og Carl Øyvind Apeland på bass og gitar, kan det jo ikke bli annet enn et musikalsk fyrverkeri. Og det ble det. Mars måned fikk en energisk start i Bodø.