På Vinmonopolet på City Nord har salget av øl økt med 45 prosent siste år.

- Vi ser at salget øker over hele linja. Men det er særlig øl som utmerker seg. Interessen har økt kolossalt, sier butikksjef ved Vinmonopolet på City Nord, Ole Petter Bang.

Enhver smak

På Vinmonopolet kan man kjøpe øl med alkoholstyrke over 4,5 prosent. Det kan man ikke i vanlig butikk.

Mange av de mest spennende sortene har gjerne høyere prosent enn dette, så kjennerne, og de som er ute etter noe spesielt drar gjerne på polet.

- Det er alle mulige slags folk som kjøper øl hos oss. Fra unge damer, til pensjonister. Vi har noe for enhver smak innen øl. Det har stadig flere oppdaget.

Sjokoladeøl

Polet på City Nord har om lag 120 ulike typer øl. Fra belgiske varianter som benytter særdeles flyktige gjæringsprosesser.

Til mørkt britisk øl. Eller verdens mest populære øl, som er indisk. Her er alt.

- Smaksvariantene er utrolig varierte. Noen har hint av sjokolade og vanilje, andre med en anelse kaffe. Jeg tror noe av årsaken til den økende interessen er at flere brygger hjemme. De vil prøve ut nye ting og henter inspirasjon hos oss. Dessuten reiser folk mye og vil smake igjen ølet de prøve i Thailand eller andre steder. Det finner de hos oss, sier Bang.

Prisen på øl kan variere voldsomt. Fra 40 kroner flaska for den billigste, til 240 kroner halvliteren for den dyreste.

Trendy

Også salget av musserende vin har økt merkbart. På City Nord er økningen på 17 prosent det siste året.

På landsbasis kjøpte vi 2,8 millioner liter musserende vin i 2011, så det er ingen tvil om at sprudlevann er trendy.

- Tidligere hadde vi enkelte dyre merker som var hyllevarmere. Nå selger vi mer av alt. Både billige og dyre viner. Hvorfor? Det smaker jo veldig godt. Dessuten er det trendy. Vi får stadig nye produkter, og folk virker å være nysgjerrige på dem. Musserende vin brukes dessuten mer til mat nå enn tidligere, sier Bang.

Nordmenn har gått velsignet fri for alt som minner om finanskrise.

Det hjelper.

- Det kan virke som om det er mer penger blant folk. Vi selger i hvert fall champagner til over tusenlappen jevnlig.