En tangent for kunst

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Det nye galleriet som skal vise Kajsa Zetterquist og Per Addes bilder i framtida blir en tangent til Nasjonalparksenteret.

DEL

Et galleri for de to kunstnernes arbeider, samt dokumentasjon av deres liv og virke, det var målsettingen for arkitektkonkurransen som arkitektfirmaet LPO Arkitekter fra Oslo kom vinnende ut av.

– Et bygg som glir godt inn i sammenhengen, en flott felles inngang med senteret og et godt grunnlag for fokus på galleriets kjernevirksomhet, var blant de positive sider som juryen hadde trukket fram. Og særlig likte de en balkong arkitektene har lagt på, som allerede har fått navnet Kajsas balkong.

Meget godt fornøyde

Og hedersgjestene selv på kunngjøringen av arkitektkonkurransen, Kajsa Zetterquist og Per Adde, var bare smil og glede. De har også vært konsultert av juryen underveis, så det er altså ikke bare jury men også de som skal få sin kunst inn i bygget som er fornøyde med valget.

– Vi er meget entusiastiske for dette forslaget, det har en utforming som hever arkitekturen opp til kunst, samstemte Zetterquist og Adde i samband med vinnerkunngjøringen. Det nye bygget som blir liggende som en rettlinjet tanget inntil Nasjonalparksenterets runde form.

Uviss kostnad

– Ingen vet ennå hvor mye dette vil koste, det skal utredes fram til fylkestinget skal behandle den videre gangen i prosjektet i juni. Det vi foreløpig vet er at det nok blir fylkeskommunen som må bære det meste av byggekostnadene, eventuelt sammen med kommuner, og bidragsytere utenfra, altså sponsorer. Vi regner ikke med at det er statstilskudd å hente, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen.

De tre forslagene som var med i den siste konkurranserunden er bedømt av Fylkeskultursjef Nina Badendyck, Nordland fylkeskommune (juryens leder), Sivilarkitekt MNAL Bjørn Håvard Stamnes, Nordland fylkeskommune, Daglig leder Asbjørn Hagen, Nordland nasjonalparksenter, og Sivilarkitekt MNAL Hege Maria Eriksson, oppnevnt av NAL.

Et svensk og et engelsk arkitektfirma konkurrerte med vinneren, som holder til i Oslo.

Et blikkfang

Samlet arealbehov for nytt galleribygg er anslått til 650 kvm brutto, og inn i dette skal gå felles administrasjon og publikumsfunksjoner som skal bidra til en forbedring av dagens planløsning, og mange samdriftsmuligheter. Dette mener juryen at man har fått.

"Tangent" får en skjevt hvelvet konstruksjon, plassert parallelt med E6. Den massive veggen mot veien er uten vinduer, mens det buede taket har en rekke smale vinduer mot øst som bryter dagslyset inn i utstillingsrommene. Galleribygget skiller seg mye fra dagens anlegg, men juryen er meget godt fornøyd med samklangen mellom de to bygningene, og kaller det et blikkfang for tilreisende langs veien. Spon er foreslått som kledning, men juryen ser gjerne at alternativ neverkledning undersøkes videre.

Artikkeltags