En oppgitt kinosjef

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

– Bodø kan bygge Norges beste kombinasjonsbygg. Vi har kompetanse, publikum og penger hvis vi vil. Er det ingen politikere som har vyer?

DEL

Kinosjef Erik Jørgensen er mer enn skuffet.

– Vi jobbet i månedsvis for å konkretisere våre framtidige behov, og rådmannens og Team Bodøs innstillinger til innhold i kvartalet kom som et sjokk!

Status. Fram Kino er snart 20 år, og det er lang tid i kinosammenheng. Den digitale utviklingen stiller nye krav til saler og teknisk utstyr, og om få år er den nåværende løsning helt akterutseilt.

– Da vi bygde kinoen hadde den fysiske begrensninger. Derfor endte vi opp med en stor sal, og to små. Jeg har vært i kontakt med alt som kan krype og gå innen moderne og framtidig kinodrift, og en perfekt løsning ville ha vært fire saler med henholdsvis 77, 153, 209 og 312 seter.

– Hvordan blir hverdagen for kinoene om tre år?

– Digitaliseringen gjør at vi får helt nye markeder. Bruken av den tradisjonelle kinoen vil forandre seg totalt. Og det kan andre dra nytte av.

Ønsker. Jørgensen ser for seg en felles løsning for biblioteket, kinoen og kulturhuset. Og legger man sammen besøkstall på de tre enhetene, snakker vi om et kulturelt kraftsenter med rundt 300.000 besøkende årlig. Det vil gi liv til sentrum, mener han.

– Hvordan ser du for deg kinoens plass i kulturkvartalet?

– Jeg tenker meg en tredelt løsning, der alle har sin "paviljong". Vi kan ha felles myldreområde, toaletter, garderober, personalrom, IT og tekniske rom. Kort sagt; vi kan dele både på driftsutgifter og arealer som naturlig brukes av alle.

– Biblioteket vil i tillegg ha behov for små saler til foredrag og annet, og kinosalene står for det meste tomme på dagtid.

Konferansenes plass. Jørgensen etterlyser en forklaring på hvorfor Bodø Spektrum nå plutselig ikke egner seg til større kurs og konferanser.

– Hvem sier at Spektrum ikke fungerer? Og gjør den ikke det, hvorfor tar man ikke kostnadene med å ruste den opp?

– Jeg ser ikke for meg den store etterspørselen etter konferanser med over 500 deltakere. Men med et nytt kulturhus og en kino i samme bygg, kan vi tilby hotellene rundt 1800 seter i "kino-oppsett". Og får de det til ti ganger per år, skal alle være veldig godt fornøyd.

– Ser du ikke reiselivsnæringens behov?

– Jo, men skal kommunen gi bort byens beste tomt til Olav Thon, Rivelsrud og Radisson SAS? Det er helt uhørt bare å tenke tanken. Hvis hotellnæringens behov for konferanseplasser er så sterkt, hvorfor bygger de ikke selv? Svaret er enkelt; de venter på ei gratis tomt.

– Byen trenger politikere med kulturpolitiske vyer. Til nå har de glimret med sitt fravær.

Artikkeltags