Frode Alnæs dro med seg publikum i alle retninger.

Det så ut som om et fullsatt Sinus visste hva de skulle få. Og de fikk antakelig alt de kunne ønske seg under Bodø Jazz Open på vei mot midnatt fredag kveld. Frode Alnæs slo an den humoristiske tonen med én gang:

- Jan Buddy Hoff sa til meg at det må bli litt løssluppent mot slutten av konserten. Vi gjør oss ferdig med kunsten først, sa Frode Alnæs, før han hadde spilt en eneste tone med gitaren sin.

Sammen med bassist Per Mathisen og trommeslager Rune Arnesen gikk kunsten og folkeligheten hånd i hånd. Lydbildet var distinkt og rent fra begynnelse til slutt. Det var bare å nyte, få litt gåsehud nå og da, og le veldig ofte. Altmuligmannen Frode Alnæs viste så godt som hele sitt spekter. Han er en av de få gitaristene og komponistene her i landet som får gitarspillet til å smile. Det han gjør høres så lekent og lett ut, men sannheten er selvsagt at det ikke bare er vanskelig, men nesten umulig. I alle fall å få det til å låte så bra.

For Frode Alnæs spilte bokstavelig talt på mange strenger. Han gjorde også en Stranger-låt med publikumsflørten ”Everyone Needs a Friend”. Nordmøringen er en god venn å ha, og han forstod tidlig i sin karriere at når han er i nord så er det bare å pøse på med sterke ord og saftige meldinger. Publikum likte det, og de var også veldig stille de gangene Alnæs og bandet hans dro dynamikken ned til det dryppende stille med litt mer alvor i tonesettingen.

Jan Gunnar Hoff var med på å spre rocka jazzglede sammen med trioen på tre låter. Hva Alnæs kalte Hoff skal vi ikke referere her, men det er et slikt stygt ord mange sier når de er ekstra begeistret for noen. Men uansett anektdoter og digresjoner, så var det gitarspillet og samspillet med rytmemakerne som varmet. ”Vitae Lux” ble framført med sjel og nerve. Så nydelig! ”Albafrost” likeså. Vakkert!

Vi fikk mye tøff og heftig jazzrock også. Frode Alnæs strakk strikken så langt som mulig når vi snakker om hvor mye forksjellig man kan putte inn i en konsert på 85 minutter. Gode venner er slik. De gir av seg selv. De smiler og ler. Frode Alnæs er slik. Han er så raus.

Rune Slyngstad