Elsker livet og ska-musikken

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Vokalist Torgeir Steinsland og trompetist Petter Marius Gundersen i bandet Ska Patrol finpusser nå på låtene foran vinterens store musikkbegivenhet i Tromsø.

DEL

Ska Patrol er et av Norges mest lovende, og Tromsøs eneste ska-band. Inspirert av nordlyset, midnattssolen, tørrfisken, mackølet og Bob Marley lager de sin egen musikk som de velger å kalle for Polarska.

– Det viktigste for Ska Patrol er at publikum blir lykkelige av å høre musikken vår, sier vokalist Torgeir Steinsland som er fra Hamarøy.

– Livet er en fest, og alle er invitert. Avisa Nordlys har tidligere beskrevet musikken vår som "en lykkepille i mørketiden", forteller Steinsland.

By:Larm arrangeres i Tromsø fra 9. til 11. februar. I løpet av tre dager arrangeres det 90 forskjellige konserter på 11 scener.

Høye ambisjoner. Ska Patrol har holdt utallige konserter og har allerede etablert et fast publikum i Tromsø, men de har høye ambisjoner om å utvikle seg videre. Trompetist og tysfjæring Petter Marius Gundersen, som til daglig studerer ved Høgskolen i Tromsøs musikkonservatorium, forteller at Ska Patrol under by:Larm håper å skaffe nye kontakter som kan bidra til at bandet når et av sine mer realistiske mål: å bli Nordens største Ska-band.

– For å få spille på by:Larm må man bli invitert, og vi var heldig som kom igjennom nåløyet denne gang, sier Steinsland.

– Kanskje vi etter hvert når vårt store mål – å få spille inn egen plate på Jamaica, i skaens vugge, sier Steinsland

Reggaens mor. Musikksjangeren ska sies å være mora til reggaemusikken. Musikken oppsto da radiosendinger med amerikansk rhythm&blues kom til Jamaica tidlig på 60-tallet.

Ska er en munter form for reggae der etterslaget er det sentrale element i rytmeføringen. I 4/4-takt markeres og, det vil si en-OG-to-OG-tre-OG-fire-OG? I tillegg kjennetegnes mange ska-band, deriblant Ska Patrol , av raske gitarer og blåsere.

– Trompeten jeg bruker i Ska Patrol er perfekt råtten, men er rein og god og har ventiler som går fort, og det er jo det viktigste, sier Gundersen. Etter mange års bruk har trompeten fått et noe spesielt utseende.

-Den har en del bulker, ja. Den største kom etter at den falt av biltaket i ei rundkjøring ved Aspmyra stadion. Det hjelper vel heller ikke at jeg av og til bruker trompeten som trommestikke.

– Jeg og denne trompeten har det lengste og mest vellykkede forholdet jeg har hatt, sier trompetisten.

Artikkeltags