TV-serien "Tilbake til 70-tallet" var en knallsuksess på NRK1 i fjor, og ble belønnet med Gullruten. Nå har NRK tatt nok et skritt bakover i tid, og i 10 programmer blir det mimrestunder med 60-tallet.

Nostalgi

Det er NRKs enorme fjernsynsarkiv som gjør at de kan servere en nostalgisk halvtime fra 1960 til 1969 hver torsdag kveld.

Da får seerne møte tre mennesker som på ulike måter var med på å forme tiåret, og blant profilene er altså Bodøs første kjendis, "han Bodø" i Stompafilmene, Knut Eide.

Eide har sin egen spalte i Avisa Nordlands helgemagasin, og besitter en elefantisk hukommelse. Den har han øst av i rikelig monn skal vi tro NRKs informasjonsavdeling.

I 1962, samme år som Nordlandsbanen nådde Bodø, ble Eide plukket ut til å spille figuren Bodø i den første Stompafilmen, og "Stompa & Co" hadde premiere samme år.

14 år gammel reiste han til Oslo og Skien for å gjøre opptak til filmen. I programmet får vi se diverse klipp fra den første filmen, og ikke minst får vi høre Eides inntrykk framtiden rundt Cubakrisen, og hvordan begivenhetene nasjonalt og internasjonalt påvirket de som bodde i lille Bodø.

Bykjendis

Knut Eide har lenge vegret seg for å fortelle om sin fortid som bykjendis og skuespiller, men noe må han da kunne røpe?

– Jeg skriver om den tiden, og det er planlagt publisert som en miniserie i Endelig helg. Tittelen vil bli "Tigerstaden", og da skal avisen og Bodø by få den hele og fulle historien om filmlivet.

– Det var selvsagt stort å bli plukket ut til rollen, men det var ikke bare enkelt å komme tilbake til Bodø som kjendis i så ung alder. På filmsettet var det heller ikke alltid like lett å bli forstått blant de andre gutteskuespillerne, så bodødialekten ble litt avslepet.

Men de hadde selvsagt moro også, og i programmet forteller han om den gangen guttene fikk opplæring av scripten i den populære twist-dansen som var det hotteste i 1962.

– Vi så ut som en gjeng kameler i ei hengemyr.

Første program kommer altså i kveld, og de bærende navn er Nora Brockstedt, Knut "Kupper'n" Johannessen og Norges første "hallodame" og fjernsynskjendis, Inger-Lise haug.

Men 1. oktober er det Bodøs tur.