Derfor får du ikke høre Mjelle

Mannen rører på seg. Terje Nilsen kalles mye rart. Dagbladets Fredrik Wandrup døpte han en «fandenivoldsk god sanger/låtskriver, og en stabukk fra Bodø». Det tiltredes av en stor skare elskere av hans musikk. Årets julegave til menigheten er cd-en Gledeståra, der venn og musiker Tore Johansen har funnet fram til gamle opptak fra Hønsehuset, kulturhuset, Paviljongen og fra stua til Terje Nilsen.

Mannen rører på seg. Terje Nilsen kalles mye rart. Dagbladets Fredrik Wandrup døpte han en «fandenivoldsk god sanger/låtskriver, og en stabukk fra Bodø». Det tiltredes av en stor skare elskere av hans musikk. Årets julegave til menigheten er cd-en Gledeståra, der venn og musiker Tore Johansen har funnet fram til gamle opptak fra Hønsehuset, kulturhuset, Paviljongen og fra stua til Terje Nilsen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Terje Nilsens låter står som bautaer i vårt musikalske landskap. Katalogen er stor, og det finnes skatter som få har hørt. Men Mjelle får du ikke høre. Les hvorfor. Les også anmeldelsen av plata

DEL

Tore Johansen er bodøgutt, musiker, produsent og innehaver av plateselskapet Inner Ear.

Nå har han vært musikkarkeolog og gravd fram 15 låter som tidligere bare er hørt av et fåtall liebhabere av Terje Nilsens musikk.

Han hadde nok å velge mellom. Det finnes blant annet opptak fra NRK og Store Studio har digitalisert gamle kassetter.

Tore hadde imidlertid bestemt seg for at cd-en skulle være naken, og ikke inneholde så mye «bandting», som han uttrykker det. Dermed endte han opp med låter som er spilt inn i Terjes leilighet i Torvgata, et par fra kulturhuset, mens tre kommer fra en session i Hønsehuset og var tiltenkt et liv på en ny cd. I 2004!

– Jeg var ikke så motivert akkurat da, sier Terje over en liten akkar og en stor øl på stamstedet Paviljongen.

Det går ikke akkurat fort i svingene.

Jazzlandskap

Trompetist Tore har alltid flagget sin begeistring for Terjes musikk, og hadde lenge tenkt å ta fram de låtene som lå i et jazzlandskap. Der han selv bor og virker.

– På et tidspunkt i prosessen forsto jeg at de låtene der Terje var alene med gitaren sto fint til resten, forteller han.

Dermed inneholder cd-en Gledeståra seks av Terjes oversatte evergreens, et par låter som aldri kom på cd og en del annet materiale som ble spilt inn til Dips.

– Det var slik låtene ble laget, erindrer Nilsen.

– De ble komponert på en spinkel gitar, og forandret seg da de ble spilt inn på plate. Da måtte jeg ha et band med.

Det er ikke bare å finne og utgi låter. I bransjen gjelder regler om copyrights og andre legale hindringer, men de ble raskt overvunnet.

– Jeg måtte sjekke med mitt forrige plateselskap om det var ok at Tore ga dem ut, og det var det. Han er en snill mann, eieren av Grammofon, sier Terje.

Trones korer

Opptakene på cd-en spenner fra midten av 90-tallet fram til 2005. Noe er tatt opp i kulturhuset, mens noe stammer fra en konsert på Paviljongen.

– Der korer Eva Trones på to av låtene, og den innspillingen er et tidsdokument fra da det gikk an å spille alene med gitar, minnes Terje.

– Det er helt stille i lokalet, og du hører ikke at det er publikum til stede før låtene tar slutt og folk applauderer.

Lyden på de gamle innspillingene var bra, og det er i høy grad Are Simonsens fortjeneste. Han var lydtekniker på Paviljongen og i Hønsehuset, og det kan høres.

– Er det noe som er forandret fra originalene?

– Tittellåten Gledeståra ble skrevet til Kirkens Bymisjon og besto opprinnelig av åtte vers. På plata er den kuttet ned til to. Det var en voldsom barbering der jeg nesten skar av meg haka, ler han.

– Hvorfor?

– Den var til en spesiell anledning, og mye tekst behøvde ikke å være med.

Ikke Mjelle

Komponisten stilte bare ett krav til produsenten. Mjelle skulle ikke være med.

– Er du lei av låten?

– Nei, men den har vært på så mange plater og er spilt inn i så mange versjoner, at nå fikk det være nok.

– Den lever sitt eget liv og brukes i alle mulige sammenhenger, og jeg tenker litt på den som min minstepensjon.

Verken han eller Tore blir rik av Gledeståra. Hele bransjen er snudd på hodet. Nå er det streaming og turneer som gjelder, og skal det bli penger fra nettet, må du hete Rihanna eller Beyonce.

– Jeg husker at jeg solgte og markedsførte plata Kanskje fra leiligheten. Uten telefon. Jeg postet den til alle aviser og nærradioer, og det hjalp, minnes Terje.

– Den solgte i tusen eks, selv om den ble skamfert i radioprogrammet «Norsk på norsk», forteller han.

Slaktet

Kort fortalt fikk den terning 2 av dommerne, og programleder og stor Terje Nilsen-fan, Vidar Lønn-Arnesen, var helt fortvilt.

– Er det ikke noe bra på plata? spurte han. Nei, sa dommerne, men neste uke satt de ikke i panelet. Uten at jeg vet hvorfor, ler Nilsen.

Det var kanskje en tid man ikke køddet med Vidar Lønn A.

Hva vet vi?

Cd-en kommer i butikkene 2. oktober, og smakebiter er allerede lagt ut på You Tube.

– Ja, du ligg nu som en blekksprut på nettet, erter Terje og finner seg fint i at «Gledeståra» blir tilgjengelig digitalt.

Men kun med stillbilder og en innledende tekst som siterer en setning i et intervju Terje ga til Avisa Nordland for en tid tilbake.

Bare ett sted

Der utbasunerte han at både gitar og forplantningsorgan var lagt på hylla, men i anledning cd-en har han lyst til å sementere sitt famøse utsagn.

– Jeg har ei så lita leilighet at hvis jeg skulle ta ned både gitar og kuk samtidig, så ville det ikke bli plass til begge deler.

Om han blir å finne i levende live på nett avviser han totalt.

– En Terje Nilsen i animert form finnes bare på Paviljongen.

Det ble hans siste ord i den saken.

Artikkeltags