Gå til sidens hovedinnhold

Denne festivalen får miljøros

Artikkelen er over 7 år gammel

Parkenfestivalen får 4 av 6 grønne stjerner av miljøkollektivet Grønne Jenter, mens Trænafestivalen får 5 av 6.

– Det gjøres mye godt miljøarbeid på festivalene i Nordland, sier talsperson Malin Jacob.

Kildesorterer

Miljøet sitter i høysetet hos de fleste norske musikkfestivaler i år, viser en stikkprøve foretatt av Grønt Punkt. Festivalpublikummere som for få år siden vasset i eget og andres søppel, oppfordres nå til å kildesortere plastglass, pizzakartong og til og med telt.

10 av 10 festivaler i stikkprøven til Grønt Punkt kildesorterer festivalavfallet sitt, og flere av festivalene kildesorterer et stort antall forskjellige typer avfall. Dette gleder Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

– Sommerfestivalene speiler på mange måter resten av samfunnet vårt. Det er ikke mange år siden søppel fløt på festivalområdene, og alt avfall ukritisk havnet i samme kontainer. Nå gjør mange festivaler en viktig innsats med sortering. Flere har til og med fått egne miljøsjefer, sier Røine.

Imponert

Miljøbloggerne i Grønne Jenter har gått igjennom resultatene av stikkprøven, og gir karakter til alle festivalene.

– Vi er imponert over miljøfokuset ved de norske musikkfestivalene. Det er tydelig at miljø har en plass i planlegging og gjennomføring hos alle festivalene, sier Malin Jacob, talsperson for Grønne Jenter og tidligere nestleder i Natur og Ungdom.

Fyrtårnet i Parken

Parkenfestivalen går av stabelen i Bodø 22.-23. august, og har navn som Simple Minds, The Waterboys, Jane’s Addiction og Tungtvann på plakaten. Festivalsjef Gøran Aamodt forteller at det skal sorteres avfall i sju ulike fraksjoner. Han påpeker at Parkenfestivalen er miljøfyrtårnsertifisert og jobber målrettet mot fastsatte miljømål.

– Fornuftige og korrekte innkjøp fører til avfallsminimering. Overskuddsmat kastes ikke, men gis bort til Kirkens Bymisjon. Og giveaways fra sponsorer og samarbeidspartnere må være noe folk faktisk ønsker å ta vare på, ramser Aamodt opp.

Træna på boks

Trænafestivalen arrangeres på Husøy, 33 nautiske mil rett til havs fra Sandnessjøen, 10.-12. juli. Festivalen lokker blant annet med Stein Torleif Bjella, First Aid Kit, Erlend Øye og Meg og Kammeraten Min.

Miljøsjef Katrine Blom forteller at det vil bli sortert i fem avfallsfraksjoner under festivalen.

– Vi selger øl på boks, og unngår dermed unødvendig avfall fra ølglass. Det vil også stå flere store sorteringsøyer for avfall rundt omkring på området, og disse vil delvis være bemannende med sorteringsguider, sier Blom.

Malin Jacob fra miljøbloggkollektivet Gronnejenter.no har dette å si om miljøinnsatsen til de to nordlandsfestivalene:

– Træna gjør lurt i å droppe drikkebeger, noe som begrenser avfallet betraktelig. Vi håper likevel at de har panteordning av ølboksene. Når det gjelder Parken er det imponerende at de har en gjenvinningsgrad som kan måle seg med norske husholdninger, uten at de bruker insentiver som panting. Det er likevel synd at det ikke legges opp til at publikum er en del av miljødugnaden, sier hun.

Halvparten gir pant på ølglass

Samtlige musikkfestivaler oppgir at de i år kildesorterer både plast og kartong. Seks av de ti festivalene legger opp til at publikum selv skal sortere avfall på festivalområdet. Halvparten tilbyr pant på plastglass.

– Når publikum selv kan gjøre en innsats for miljøet, har dette en bevisstgjørende effekt. Vi ser at festivalene som har en panteordning for drikkeglass og annen emballasje engasjerer de besøkende til å rydde opp etter seg, sier Røine.

Penger, matbong eller lykkehjul

Hovefestivalen har pant på alt fra ølglass og bærepapp til pizzaesker og sigarettsneiper. Panten settes rett inn på et kontantkort.

– I tillegg kan publikum fylle en sorteringssekk med kildesortert avfall og levere den i miljøboden. De kan velge mellom penger, en matbong eller å snurre lykkehjulet, forteller miljøleder Fredrik Eide Refsli.

Buktafestivalen i Tromsø tilbyr ikke bare pant på ølglasset. For hvert plastglass som pantes gir festivalen i tillegg 1 krone til Kafe X, en kafé for tidligere rusmisbrukere.

15 typer avfall på Øya

Parkenfestivalen i Bodø er en av festivalene som ikke tilbyr pant.

– Noe av årsaken er at Parkenfestivalen er kontantfri. Alt av kjøp og salg foregår ved hjelp av bonger og bankkort. Selv om vi ikke har en panteordning oppnår vi gode sorterings- og gjenvinningstall, påpeker festivalsjef Gøran Aamodt. I år har festivalen satt seg mål om å sortere 70 prosent av avfallet.

En av de store festivalpionerene innen miljøarbeid er Øyafestivalen i Oslo. Grønt Punkt har i mange år samarbeidet med denne festivalen, og ideen med pant på ølglass er et resultat av dette samarbeidet. I år sorterer de 15 ulike typer avfall.

– Restavfall som ikke kan sorteres blir energivunnet som fjernvarme, og brukes til å varme opp bygninger i hovedstaden, forklarer Julie Forchhammer i Øyafestivalen.

Liste over festivaler som deltok i stikkprøven: Buktafestivalen, Hamar Music Festival, Hovefestivalen, Malakoff Rockfestival, Parkenfestivalen, Pstereo, Slottsfjell, Steinkjerfestivalen, Trænafestivalen, Øyafestivalen.

Kommentarer til denne saken