Den glemte fotografen

Artikkelen er over 15 år gammel

Lyder Kvantoland var selvlært fotograf fra Sørfold. Få vet om han, men på Nordland Kultursenter kan du oppleve bildene hans.

DEL

– En jovial og trivelig mann. Veldig sosial. Og glad i ungdommen, sier Marie Zakariassen i Sørfold Historielag til Avisa Nordland.

Til nå har Lyder Kvantoland vært et navn som kun de få innvidde i Sørfold kommune har kjennskap til. Tirsdag i neste uke vil Bodø-folket få anledning til å stifte nærmere bekjentskap med denne fine fotografen, som levde et stille og tilbaketrukket liv på gården Kvantoland, rett over fjorden fra det gamle fergestedet Sommerseth.

Tuberkulose.

Lyder Kvantoland kom fra en småbrukerfamilie. Han var født i 1893 og rodde lofotfiske i ung alder. Men tuberkulosen satte en stopper. Han måtte gi opp fiskeryrket og tilbrakte en tid på Røvika Sanatorium i Fauske. Det var der han fikk interesse for fotograferingen.

– Du kan si at det på en måte var tuberkulosen som gjorde han til fotograf, sier Marie Zakariassen, som forteller at Lyder Kvantoland fikk litt undervisning hos fotograf Helgesen i Bodø.

– Men for det aller meste var han selvlært, forteller Marie Zakariassen.

Utstilling i Bodø.

Det er i Valhall-salen på Nordland Kultursenter at åtte av Kvantolands hverdagsbilder fra Salten stilles ut. Brynhild Bye, som er produsent for Kunst i Nordland, er ansvarlig for utstillingen. Til Avisa Nordland sier Bye at det er en stor glede å kunne stille ut Kvantolands bilder.

– Egentlig er dette en historisk begivenhet, for etter det jeg kjenner til, har hans bilder aldri vært utstilt på denne måten tidligere. Nettopp derfor er det absolutt på tide. Utstillingen er unik, sier Bye.

Åtte hverdagsbilder.

De åtte bildene har alle motiver fra Salten-området, der Kvantoland fartet rundt med sitt kamerautstyrt store deler av sitt voksne liv. Han begynte med fotograferingen i 1924, og arbeidet fra 1928 bevisst som fotograf.

– Han besøkte alle Salten-kommunene og gjorde motiver fra gamle Bodø, Rødøy, Hamarøy, Steigen, Saltdal, Fauske og Skjerstad. Men mest fra hjemkommunen Sørfold. Motivene dekker et vidt spekter; oversiktsbilder fra bygdene, eksteriører og interiører, lag og foreninger, arbeidsliv og fest, sorg og glede, konfirmasjoner, skoleavslutninger og portretter, forteller Brynhild Bye.

Skribent i Np.

Lyder Kvantoland var også opptatt av språket, og var i mange år en ivrig skribent i Nordlandsposten. Alt han skrev er tatt vare på sammen med om lag 12.000 negativer, som nå er i Sørfold historielags eie.

Det er fylkesråd for kultur i Nordland, Heidi Sæthre, som skal åpne utstillingen med Lyder Kvantolands bilder i Valhall på Nordland Kultursenter tirsdag ettermiddag. Utstillingen er kommet i stand i samarbeid med Sørfold historielag. Siden midten av 1970-tallet og fram til 100-årsdagen for Kvantolands fødsel i 1993, har Sørfold historielag arbeidet med å sikre og registrere den meget omfattende fotosamlingen. Flere av disse fotografiene er publisert i den nye boken «Fotefar mot Nord», som nylig utkom.

Artikkeltags