Gå til sidens hovedinnhold

Delte meninger om boken

Artikkelen er over 14 år gammel

Tor B. Jørgensen, nyutnevnt biskop i Sør-Hålogaland, ser på Kåre Hansens bok som et viktig bidrag i diskusjonen rundt Petter Dass.

– Mytene rundt dikterpresten er mange, og boken er med på å gi et mer realistisk bilder av Petter Dass. Han var nok en mann av sin tid, og må forstås ut fra sin samtid. Likevel må vi ikke underslå betydningen av hans diktning. Hansens påstander er grundig dokumentert, og jeg håper folk tar imot hans innspill, sier Jørgensen.

Ivar Roger Hansen, daglig leder ved Petter Dass-museet på Alstahaug, er ikke like begeistret. Han mener Kåre Hansen ikke klarer å rokke ved bildet av dikterpresten.

– Boken er preget av tendensiøse holdninger, og Hansen har ikke grunnlag for å framsette så bastante påstander som han gjør. Boken inneholder ikke rom for drøfting, og etter min mening kan alle opplysningene Hansen legger fram diskuteres. Det virker som forfatterens mål er å sverte Petter Dass, og jeg mener kildebruken hans er preget av dette. Jeg vil kreditere ham for hans arbeid, men jeg synes overhodet ikke boka holder mål, sier Ivar Roger Hansen.