Dansere lager nytt liv i folkemusikken

Artikkelen er over 15 år gammel

60 folkedansere og 40 nåværende og kommende spelemenn på torader og fele skal gi folkemusikk fra Nordland nytt liv.

DEL

Bodø Folkedanslag er lei av å danse til musikk på boks. Nå vil de ha levende spellemenn og -kvinner, og lager stort helgekurs i Bodø for å få det til.

– Vi er et aktivt lag med mange ivrige folkedansere, men vi har for få til å spille for oss. Tor Åge Johansen som er leder for Bodø Trekkspillklubb spiller for oss så ofte han kan, men vi må ha fler, sier Ivar Mikalsen, leder for Bodø Folkedanslag.

Og dermed setter laget i gang et stort helgekurs førstkommende helg der de har fått påmelding større enn de hadde våget å håpe på både til dansekurs og spille-kurs. Det hele skjer på Østbyen skole og enda er det plass til noen spellemenn til.

Øke interessen.

– Vi vil gjerne ha felene ned fra veggen, og toraderne fram fra skapet. Interesserte som ikke har instrument kommer vi til å hjelpe. Vi er så glade for at det nå ser ut til å kunne bli en økt interesse for den nordlandske folkemusikken, sier Ivar Mikalsen.

Tor Åge Johansen nikker ivrig og enig og sammen med Mikalsens sønn Ørjan drar han opp en nordlandspols.

Kurshelga gir tilbud til nybegynnere og viderekomne, både på torader og fele.

Tradisjon.

Det er en solid nordlandsk folkemusikktradisjon og mye er samlet og tatt vare på både på lydbånd, cd og papir. Tradisjonene er ikke så levende som folkemusikk- og folkedansentusiastene gjerne kunne ønske seg.

– Vi lærer av hverandre overalt hvor spellemenn og -kvinner møtes, i tillegg til det vi lærer oss «på moderne vis», og det er alltid både artig og interessant å drive med folkemusikk og folkedans, sier Mikalsen og Johansen.

Likevel fastslår de at tradisjonene må brukes og pleies for å kunne bli holdt ved like.

Levende.

Kursene i folkedans og kursene i folkemusikk skal gå parallelt og gruppene skal samarbeide.

– Det er alltid mye bedre å ha dansere å spille for, sier Tor Åge Johansen.

– Det er alltid mye bedre å ha levende musikk å danse til, sier Ivar Mikalsen.

– Det må skapes et miljø for å kunne ta i bruk den levende tradisjonsmusikken, og det er det vi har tenkt å gjøre med denne kurshelga, fortsetter Mikalsen.

Artikkeltags