Bredt Kjerringråkk-program

Jentene bak Kjerringråkk 2011 lover en god blanding av skandinaviske, nasjonale og lokale artister. F.v. Kristine Hoff, Sara Bjelvin, Elina Diesen, Elise Pernille Gryt og Lela Ivanov

Jentene bak Kjerringråkk 2011 lover en god blanding av skandinaviske, nasjonale og lokale artister. F.v. Kristine Hoff, Sara Bjelvin, Elina Diesen, Elise Pernille Gryt og Lela Ivanov Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

– Ennå er det sånn at kvinnelige artister lett havner i skyggen av mannlige og at de som booker artister ikke er obs på mange kvinnelige artister. Se årets råkkeartister.

DEL

Det sier Elise Pernille Gryt og resten av kjerringråkkerne.

- Selv om mange kvinnelige artister er blitt flinkere til å tre fram i rampelyset, er det fortsatt viktig at vi finnes, sier de om sin egen festival.

I dag slipper Kjerringråkk halve programmet for festivalen 10.-13. februar. Det øvrige programmet slippes mandag. Kjerringråkk er flyttet fra april til februar, og programmet er mer omfattende enn noen gang.

Kirkekonsert

Som vanlig er Gimle og Sinus sentrale arenaer under festivalen. I tillegg inntar jentene domkirka for første gang. Der skal Therese Aune som spilte på Kjerringåkk i 2008 ha konsert den 13. februar.

Tidligere har Kjerringråkk vært arrangert i april, men i fjor ble arrangørene enige om å framskynde årets festival.

- Det er mye mindre som skjer i februar enn på våren. Februar er jo en ganske trasig måned, og det kan være godt med en skikkelig vitamininnsprøytning da, mener Kjerringråkk-jentene.

Utenlandsk besøk

Blant headlinerne er det svenske bandet Skilla. Dette er aller første gang Kjerringråkk har booket et band utenfor Norges grenser.

- De spilte på by:Larm i 2009 og kom med sin andre plate i fjor. Musikken kan karakteriseres som litt skranglete indiepop, sier Sara Bjelvin i Kjerringråkk-styret.

Utstillinger

I tillegg til konsertene er det kunstutstilling og workshops på Gimle. Her blir det også festivalkafe med servering av musikk og vegetarisk og vegansk mat.

I år har festivalen også vokalkurs for elever ved musikklinja på Bodø vg skole.

- Alle arrangementene har fri aldersgrense, og vi har rimelige festivalpass, sier Kristine Hoff.

Dette er navnene som slippes i dag:

Stine Janvin Motland (25) - fredag på Sinus
Har gjort seg bemerket både som soloartist og i ulike konstellasjoner, blant annet i duoen Motsol sammen med trommeslager Ståle Liavik Solberg. Har vært innom mange sjangere og uttrykk, men det er spesielt innen improvisasjon hun har etablert seg som en lovende utøver.

Hun er kjent for å være uredd og utforskende når hun gir seg i kast med egen stemmeprakt. Med et svært særegent og sjeldent velutviklet personlig uttrykk, utfordrer hun fysiske grenser og eksperimenterer hinsides kapasiteten i et par ordinære stemmebånd.

Hør henne på myspace her.

Skilla - fredag på Sinus

Skilla, fem svenske kvinner, har sluppet to album. Det siste, Recall Tension, kom i mai 2010. Bandet har spilt utallige konserter i Sverige, men har også tidligere besøkt Norge, blant annet under by:Larm i 2009. Ellers har de spilt i Danmark, Tyskland, Estland og Latvia. Musikken er vanskelig og sjangerbestemme, og anmelderne har blant annet omtalt musikken slik: "Som om Bjørk skulle begynne å lage indiepop" eller "Som et orkester fra galehuset". Skilla er fredagens headliner på festivalen.

Se en av deres videoer på youtube.

Therese Aune - søndag i Bodø domkirke

Therese Aune er en norsk artist og låtskriver. Hun har opptrådt på internasjonale festivaler som Berlin Festival og Iceland Airwaves, i tillegg til norske festivaler som Øyafestivalen og by:Larm. Høsten 2008 ble hun kåret til Ukas Urørt med låta "Chamelon". Når hun ikke opptrer alene synger hun i seksmannsorkesteret Klang Kollektif med base i henholdsvis Oslo og Trondheim. Beskriver selv drømmepopmusikken sin som leken, skranglete og spontan. Hennes særegne stemme betegens som rå og kraftig.

Hun opptrådte for første gang under festivalen i 2008, dermed blir dette hennes andre konsert i Bodø. Denne gangen tar hun med seg Katrine Schiøtt, Hans Hulbækmo og Hanna Furuseth, og forflytter seg fra en ellers mørk klubbscene til romslige Bodø Domkirke. Dette blir Kjerringråkk for første gang i Bodø Domkirke.

Sjekk ut hennes musikk på myspace.

The Avalanche - lørdag på Sinus

Det ferske bandet The Avalanche kom sammen i et studio sommeren 2010, samtidig som bandet Your Headlights are on spilte inn sitt debutalbum. Heida Mobeck, Anja Lauvdal, Karl Klaseie og Hans Hulbækmo startet like godt sitt eget prosjekt, som resulterte i et band med litt mer rocka preg enn storesøster YHAO. Under årets Kjerringråkk gjør de sin første konsert i Nord-Norge.

Sjekk musikken på Urørt.

Frü - fredag på Sinus

Bak artistnavnet Frü skjuler Mia Bøe seg sammen med sin loopstasjon og gitar. I løpet av 2010 har hun gjort seg bemerket i Norge gjennom miniturneen hun gjorde sammen med klassekameraten Bendik (Silje Halstensen). Hun spiller melankolsk folk med særegen vokal og vakre harmonier.

Sjekk henne ut på myspace.

Eline Thorp

Når du hører hamarøyværingen Eline Thorp synge for første gang, er du garantert hakeslipp. Før hennes opptreden på Kjerringråkk i fjor var det få som hadde hørt denne jenta spille. Nå er hun klar for årets by:Larm, og hennes lavmælte pianopop vil få stor oppmerksomhet i 2011.

Sjekk henne ut på myspace.

Bendik (Silje Halstensen)

En god blanding av pop og ambient, guttenavn og jentekropp, kalde gufs og varme toner. Hun bruker tøffe maskiner, gitar og orgel, og det hele settes sammen i et eneste stort vokalsammensurium.

I høst ble hun anbefalt på Urørt og var på en turné i Danmark og Norge. Fremover skal hun spille på flere festivaler og urfremføring av et verk på Festspillene i Nord-Norge 2011.

Sjekk henne ut på myspace.

Artikkeltags