Slik introduserte Karl Erik Harr sin bror Jan Harr, og hans første separatutstilling i Salten, da den ble åpnet på Kjerringøy lørdag.

Deler landskapet

Og det er tette bånd mellom brødrene Harr og deres søster Eva. De har på mange måter delt det nordnorske landskapet mellom seg.

Mens Karl Erik maler det dramatiske Nord-Norge, med fjell og sjø, tar søsteren for seg husene midt i mellom, og Jan Harr den nordnorske sommerstemningen - med blomsterenger og vare sommerkvelder.

- Jeg gikk inn i den nordnorske sommernatten, og ble der, forklarer Jan Harr sine eventyrlig vakre og detaljrike bilder av blomsterenger og svale sommernetter.

Vil tegne

Med nordnorske røtter, men bosatt i Oslofjorden, er det å komme til Kjerringøy og Salten med sin første separatutstilling en reise han har ventet på.

- Det er fantastisk å være her, med blomster over alt, og en grønnfarge som kan ta pusten fra en som er bosatt sørpå storparten av året, forklarer Jan Harr.

Åpningen av hans første utstilling i Salten noensinne skjedde på Zahlfjøset på Kjerringøy lørdag formiddag, og der blir den værende store deler av sommeren.

- Og de dagene jeg blir her skal jeg tegne skisser og ta bilder, slik at jeg kan bearbeide inntrykkene i ettertid. For det er godt å være her, godt å få være sammen med Karl Erik i hans sommerparadis. Jeg har ikke fått besøkt ham på de ti siste årene, men nå skal vi bruke dagene til å feire sankthans og prate om kunst før jeg drar, sier Jan Harr.

Nordnorsk sommer

Han er helt klar på at hans bilder skal speile den nordnorske sommeren, og ikke minst de nordnorske sommernettene.

- Hundkjeksen er et av mine motiver, og det er ingen steder den er så frodig som nordpå. Jeg kommer til å glede meg over hver eneste dag jeg får her nord denne gangen, smiler Jan Harr, etter en vellykket utstillingsåpning med mange gode ord på Zahlfjøsen.

Norges beste

Noen av dem kom som nevnt fra hans bror Karl Erik Harr.

- Jan er Norges beste blomstermaler, og han er en klar motvekt til dagens kunst, med installasjoner og bilder som ikke akkurat er figurativ. Han fortjener all ros han kan få og får. Og med årets dårlige nordnorske sommer så langt, kan vi godt si at blomstene har stått og ventet på Jan. Nå er han her, sier en godt fornøyd Karl Erik Harr, etter mange gode ord til hans bror under åpningen.