Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet Galleri Eftf på kaikanten

Artikkelen er over 11 år gammel

Kunstnerparet Anne Rita Nybostad og Kurt Edvin Blix Hansen har skapt liv i Tvervik i Beiarn. Lørdag ble den gamle butikken forvandlet til gallerikafé.

Det var ordfører Frigg Ottar Os som sto for den høytidelige åpningen med en rekke personer til stedet. Og som i gamle dager lå "Gamle Salten" ved kai. En bedre ramme rundt åpningen kunne ikke kunstnerparet få.

De har tidligere omgjort det gamle mellagret på stedet til galleri og atelier. Brygga ved den gamle butikken er også restaurert og tatt i bruk, og i vinter er den gamle butikken blitt forvandlet til kafé hvor paret har plassert en del av kunsten. Det er også blitt plass til et lite bibliotek.

Minner. – Jeg husker når jeg som liten gutt reiste med båten eller fisket her. Da var vi alltid innom butikken. Den var i seg selv en kulturinstitusjon i Tvervika. Nå er det 20 år siden den ble lagt ned og rundt ti år siden det ble slutt også på mellageret.

– Men Anne Rita og Kurt Edvind har blåst liv i stedet. Jeg er imponert over hva dere har fått til. Dere er profilerte kunstnere begge to. I festtaler snakker politikere og andre om å gjøre kultur til næring. Det er lettere å snakke om det enn å få det til. Men dere har klart det og skapt et helhetlig kulturpunkt Tvervik. Husene her har vi alle et forhold til. Det er viktig at de blir satt i stand og vernet. Den beste formen for vern er ved aktiv bruk. Og det har dere fått til, sa Os under åpningen.

Eftf. – Butikken sto der og vi ønsket å ta i bruk bygget til noe fornuftig. Så kom ideen om å lage kafé her, en gallerikafé, sier Nybostad og Blix Hansen.

– Vi har jobbet med prosjektet i vinter og er kjempegodt fornøyd med hvordan vi er blitt tatt imot av befolkningen her. Åpningen ble over all forventning, sier de to.

Det er blitt mer trafikk i Tvervik i Beiarn etter at de to etablerte seg på stedet. Både langs veien og fra havet kommer det folk.

– Det kan jo av og til bli vel mye arbeidsforstyrrelser, men det er jo kjempehyggelig at det er liv og røre her, sier Blix Hansen, som nå forbereder ei stor utstilling i Trondheim 28. august.

– Det blir rundt 20 store bilder. En god del arbeid gjenstår før jeg er ferdig med alt. Det er greit å ha en deadline å jobbe mot.

Den nye kafeen har fått navnet Galleri Eftf.

– Butikken het Dagmar Rasck Eftf. Da syntes vi det var artig å spille litt på etterfølgerne, for det er jo det vi også er. Og her har vi alle rettigheter, sier de to, mens vafler, kaffe, øl og kaker ble omsatt til de mange besøkende på åpningsdagen.