Krisen har vasket vekk livsgrunnlaget for tusenvis av ansatte

På Vei: Inn mot Støtt brygge på blankstille hav og store opplevelser. Foto: Støtt brygge

På Vei: Inn mot Støtt brygge på blankstille hav og store opplevelser. Foto: Støtt brygge

Når høsten kommer kan alle landets reiselivsbedrifter brukes i en nasjonal ordning med leirskoler for alle barn og unge.

DEL

Meninger I dag eksisterer leirskole for barn, bare som et begrenset tilbud i de kommunene som tar seg råd til slikt.

Koronakrisen har vasket vekk livsgrunnlaget for tusenvis av ansatte i reiselivet. Og alt tyder på at de ikke kommer til å finne fotfeste på svært lang tid.

Og de trenger mer enn penger. Først og fremst må det komme gjester. Vi kan nærmest se bort fra utenlandske gjester i år, og kanskje også langt inn i 2021. Når august kommer vender de aller fleste nordmenn tilbake til arbeid. Det er dermed utenkelig at reiselivet vil få noen særlig stor drahjelp fra folk flest.

Det går nok an å håpe at det offentlige kjører på med normalt av aktivitet som utløser reiser og overnattinger, men at private bedrifter etter 3–4 knallharde måneder, legger ut på tur – kan du rett og slett avskrive.

Digital suksess

Det som da gjenstår av potensielle gjester i store grupper – er elever og studenter. De siste ukene har vist at skoleverket har taklet digital undervisning på en svært bra måte. Selvfølgelig kan vi da flytte klasserommene og lærerne ut i distriktene.

Og de trenger nødvendigvis ikke å reise langt. Poenget er at alle potensielle leirskoletilbud ligger i regionene lærestedene er en del av.

For å være konkret kan man peke på anlegg som Kjerringøy Hotell, Arnøy Brygge, aktørene på Støtt og Bolga. Mulighetene er enorme. Eller tre dager på hotell i Bodø med besøk og skolearbeid knyttet til Flymuseet osv.

Kostnaden er heller ikke avskrekkende. En elev, ett døgn vil dra med seg en prislapp på kanskje 1.000 til 2.000 kroner. Det inkluderer reise, overnatting, mat – og at lærerne får den nødvendige betalingen for å jobbe 24/7 utenfor skolen de dagen dette gjelder. Tilbudet er også ganske enkelt. Den som leverer et leirskoletilbud for den fastsatte prisen, kommer i betraktning.

Billig redningsplanke

I Salten snakker man om noen titalls millioner kroner for å rulle dette ut. Med en knapp uke per elev. I hele landet ville det kunne kjøres leirskoler med en samlet prislapp på noen milliarder.

Det er en forsvinnende liten sum, for å berge en næring gjennom en vanskelig periode. Og staten kan trekke fra penger gjennom andre ordninger for alt fra permittering til ekstraordinære kontantbeløp.

For ansatte i reiselivsnæringen vil dette også handle om at de faktisk har en arbeidsoppgave. Og næringen trenger at de jobber, ikke bare får en livline i form av en sjekk fra staten.

I leirskolesammenheng vi de få brukt seg som instruktører, aktivitører, organisatorer og servicepersonell for overnatting og matservering. Akkurat det norsk reiseliv er best på i hele verden.

Bonusen er at vi i tillegg gir elever en spennende høst, vinter og vår. Det er jo også lov å håpe på at de ungdommen og familiene verdsetter en slik mulighet for å besøke lokale overnattingssteder, samt benyttet seg at mer aktivitet lokalt.

Oppsiden er med andre ord betydelig, kostnaden høyst håndterbar og du verden så morsomt det ville vært.

Artikkeltags