76 personer siktet i en av norgeshistoriens største bedragerisaker

  Av
  Artikkelen er over 3 år gammel

  Én 34 år gammel mann fra Skedsmo blir utpekt som hovedmann i den såkalte «budbil-saken». Sammen med 75 andre personer er han siktet for å hente ut flere millioner kroner ved bruk av bankkodebrikker.

  DEL

  Det var i oktober i fjor at 220 tjenestemenn fra politiet, Kripos, Økokrim, Nav og skattemyndighetene gikk til aksjon mot flere adresser på Romerike, Oslo, Drammen og Nesodden.

  18 personer ble pågrepet i aksjonen som siden fikk navnet «Budbil-saken» i mediene.

  – Vi mener å ha identifisert et stort antall ID-bedratte hvor det med falske dokumenter blant annet er tatt opp store lån, startet selskaper og gjort store innkjøp, fortalte politiadvokat Håvar Undeland i Kripos.

  Da hadde politiet etterforsket saken siden høsten 2014, mens de startet med skjult etterforskning i februar året etter.

  Telefoner, e-poster og tekstmeldinger ble overvåket, i tillegg til at politiet hadde kontroll på bankkontoene de mistenkte disponerte.

  Ble forsøkt svindlet 

  76 personer siktet

  I dag kan Aftenposten fortelle at 76 personer er siktet i saken, men at det fort kunne vært flere.

  – Antallet kunne vært større. Vi har begrenset oss til det vi mener vi har tid og kapasitet til å etterforske og iretteføre, sier politiadvokat Kjetil Tunold i Kripos til avisen.

  Politiet har pekt ut seks personer i alderen 20- til 50-årene som de øverste lederne i nettverket, mens det er 34-åringen fra Skedsmo som skal være den sentrale skikkelsen i gruppen.

  Av de totalt 76 personene som er siktet i saken skal 37 av disse være identitetsbedratte.

  Alle de involverte er tamiler fra Sri Lanka og India.

  Oslo 20151021.
 Pressekonferanse hos KRIPOS om aksjon tidligere idag. Håvard Kampen (økokrim, Håvar Underland, Kripos, Kripossjef Ketil Haukaas, Jan-Egil Kiristiansen, skatt Øst og Sverre Lindahl NAV på pressekonferansen onsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  Oslo 20151021. Pressekonferanse hos KRIPOS om aksjon tidligere idag. Håvard Kampen (økokrim, Håvar Underland, Kripos, Kripossjef Ketil Haukaas, Jan-Egil Kiristiansen, skatt Øst og Sverre Lindahl NAV på pressekonferansen onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

  Brukte bankbrikker

  Det var gjennom andre personers bankkodebrikker at de siktede kunne hente ut de store verdiene. I oktober i fjor skrev RB at den siktede Skedsmo-mannen hadde brukt sin avdøde onkels nettbank for å skjule svarte penger. 33-åringen viste fram suksessen

  – Min klient kjenner seg overhodet ikke igjen i den beskrivelse politiet har gitt. Han innrømmer at han kan ha gjort noen dumme ting. Men han kan ikke se at den dumskapen er kriminell. Han har forvaltet en bankbrikke som tilhørte en annen, fortalte forsvarer Steinar Stenvaag til Aftenposten.

  De seks hovedpersonene skal ha utnyttet sine landsmenn ved å tilby hjelp mot at de fikk bankbrikkene til disse personene. Deretter har de opprettet kundeforhold i banker, handlet varer og biler i tillegg til å ta opp lån, startet opp firmaer i andres navn og ført over penger fra forskjellige bankkontoer.

  Etterforskerne fra Kripos mener dette er gjort for å minimalisere risikoen og vise at det finnes en pengestrøm mellom kontoene som er opprettet og personene.

  En tredjedel av de 37 siktede personene har forlatt landet etter at de har gitt fra seg bankbrikken. Politiet vet ikke hvor disse personene befinner seg, skriver avisen.

  Falske fakturaer

  For å oppnå skatte- og avgiftsfordeler for sine firmaer har de opprettede firmaene fakturert for fiktive tjenester til blant annet 34-åringens budbilselskap og andre reelle firmaer.

  Med disse fakturaene har de reelle firmaene fått tilbake merverdiavgift fra staten og redusert sitt skattegrunnlag.

  Sitter i varetekt

  34-åringen fra Skedsmo har sittet i varetekt helt siden oktober i fjor, og nekter for å ha skapt en infrastruktur for organiserte lånebedragerier, hvitvasking av penger eller å ha plassert fiktive ledere i sine selskaper.

  – Han har forklart seg om sin befatning i saken og det han har forklart har ingenting med de organiserte bedrageriene å gjøre, sier forsvarer Ingvild Boe Hornburg til Aftenposten.

  Mannen skal likevel ha erkjent enkelte straffbare forhold, men det dreier seg verken om organisert kriminalitet eller lånebedragerier, forteller forsvareren.

  Hun tror det vil bli vanskelig å få berammet saken før neste sommer og mener at det er problematisk å holde folk i varetekt i så lang tid.

  Én av de fem andre personene erkjenner delvis straffskyld etter siktelsen, mens de andre forsvarerne enten ikke har hatt mulighet til å besvare spørsmålet om straffskyld eller nekter for å ha gjort noe kriminelt.

  FAKTA:

  Politiets beslag og omfanget av saken:

  • Bokettersyn i minst 13 selskaper.
  • Heftelser i sju eiendommer på inntil 10 millioner pr. eiendom.
  • 4,5 millioner kroner er beslaglagt på diverse kontoer.
  • 1,4 millioner kroner er beslaglagt i kontanter.
  • 11 biler er blitt beslaglagt og solgt, enten under tvang eller frivillig.
  • 114 bankkodebrikker er funnet og beslaglagt.
  • 22 banker skal være bedratt i saken.
  • Låneopptak på 30 millioner kroner.
  • Dokumentasjon på varebedrag hos 37 ID-bedratte på til sammen 1,9 millioner kroner.
  • Politiet har også funnet varer for til sammen 960.000 kroner som er bedratt hos hovedpersonene.
  • Det er også hentet ut 925 ulike kontoutskrifter.

  Artikkeltags